Nou protocol per fer front als desallotjaments extrajudicials

28/12/2016 15:32 h

Montroi Maite

L’Ajuntament ha decidit actuar davant de la proliferació de desallotjaments que es porten a terme mitjançant la força, les amenaces i sense ordre judicial. S’han denunciat davant la Fiscalia quatre casos documentats de coacció immobiliària i s’ha posat en marxa un protocol perquè totes les àrees municipals implicades —Serveis Socials, Habitatge, Seguretat i els districtes, coordinats per Drets de la Ciutadania— actuïn de manera coordinada. A més, es crearà una unitat de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella per detectar casos d’assetjament immobiliari. Finalment, el Govern municipal vol que es reprengui el conveni amb la Fiscalia Provincial de Barcelona per actuar conjuntament i que hi hagi un fiscal especialitzat en la matèria.

Segons ha explicat el tinent d’alcaldia de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, en l’època de la bombolla immobiliària van proliferar a la ciutat els casos d’assetjament per intentar fer fora dels habitatges persones amb lloguers per sota del preu de mercat, amb pràctiques com tallar els subministraments, deixar de fer tasques de manteniment a l’edifici o no acceptar els pagaments. Ara l’Ajuntament actua davant les empreses que s’autoanomenen mediadores, que s’ofereixen als propietaris d’un pis per desallotjar-lo mitjançant la força i les amenaces i sense seguir el procés judicial pertinent.

Aquesta pràctica “preocupa i molt” el Govern de la ciutat, ha afegit Asens, ja que afecta persones en situació de gran vulnerabilitat. “Tenim el deure de donar-hi una resposta coordinada i eficaç per poder documentar millor aquestes actuacions de cara a denunciar possibles delictes”, ha explicat.

És amb aquesta voluntat que s’han portat a la Fiscalia quatre casos de desallotjaments extrajudicials. Un d’aquests casos és el de Can Dimoni, a Gràcia, que ja està en procés judicial, però n’hi ha tres més a Ciutat Vella i Sants-Montjuïc que l’Ajuntament té documentats i creu que podrien ser constitutius de delicte. A més, hi ha tres casos més dels quals els serveis municipals tenen constància i en què s’està treballant.

També s’ha fet arribar a la Fiscalia la voluntat del Govern de renovar el conveni de col·laboració que ja existia, entre els anys 2008 i 2012, entre ambdues institucions en matèria d’assetjament immobiliari per actuar-hi conjuntament, compartir dades i que s’hi designi un fiscal especialitzat en la matèria.

Més informació