Nous ajuts per reduir la precarietat i la pobresa femenina

S’han aprovat les bases d’una línia de subvencions per a projectes que treballen la reducció de la pobresa i la precarietat de les dones, una mesura que forma part del pla de xoc social contra els efectes de la covid-19

20/07/2020 00:29 h

Ajuntament de Barcelona

Aquesta línia de subvencions està dotada amb un import total de 150.000 euros per als anys 2020 i 2021, i els projectees que hi optin s’hauran d’emmarcar en algun dels objectius de l’estratègia contra la feminització de la pobresa i la precarietat que s’especificaran a la convocatòria.

Alguns dels criteris que han de tenir
els projectes que s’hi presentin són
la innovació de les propostes i
la relació amb la precarietat i la pobresa femenina
provocades per la crisi sanitària

A aquests ajuts podran optar tant entitats sense ànim de lucre com agrupacions de persones físiques de projectes de l’àmbit que no estiguin formalitzats. Els projectes s’hauran de dur a terme abans de finals d’agost del 2021 i, com a norma general, la subvenció atorgada no superarà el 50% de la despesa total del projecte.

Després de l’aprovació definitiva de les bases es preveu que a finals d’agost es publiqui la convocatòria i s’obri el termini de presentació de projectes.

A Barcelona les dones guanyen de mitjana un 22% menys que els homes, ja que tenen feines més precàries, en les capes més baixes i més mal pagades del mercat laboral, en sectors com el de les cures, com a treballadores de la llar i en els nivells més baixos del sector turístic. Aquesta precarietat ha provocat que, en els primers dos mesos de la crisi, prop de tres quartes parts dels ajuts municipals hagin estat per a dones.

Pla de xoc social

Els ajuts per a projectes contra la feminització de la pobresa s’afegeixen als diferents dispositius de suport per a entitats sense ànim de lucre que treballen contra els efectes de la pandèmia. En aquest sentit, s’ha preparat un paquet d’ajudes amb una inversió de 500.000 euros per a les iniciatives solidàries que han treballat en projectes d’alimentació durant la pandèmia: una quarantena d’organitzacions rebran ajuts d’entre 10.000 i 12.000 euros.

Alhora, en el marc de l’estratègia de sostenir i potenciar la tasca de les entitats socials, s’han destinat 1,5 milions d’euros per fer front als efectes de la covid-19 en la salut mental, 400.000 euros per a entitats i organitzacions de cooperació internacional i 365.000 euros per al projecte de casals comunitaris.

Estratègia contra la feminització de la pobresa i la precarietat 2016-2024

Aquesta estratègia es va posar en marxa per aconseguir la inserció laboral de dones en situació de vulnerabilitat i la dignificació dels sectors laborals més feminitzats i per combatre les desigualtats de gènere en el mercat formal, així com per promoure les condicions socials bàsiques, l’empoderament i la participació sociopolítica de les dones més vulnerabilitzades. S’ha atès gairebé sis mil dones a través dels diferents programes d’inserció sociolaboral i s’ha assessorat una seixantena d’empreses en matèria d’igualtat.

Com a accions destacades cal esmentar les següents:

  • S’ha posat en marxa l’espai Barcelona Cuida – Espai d’Informació i Orientació, un centre pioner per donar visibilitat a tots els recursos existents a la ciutat en l’àmbit de les cures i posar-los a l’abast de tothom, tant per a famílies com per a treballadores del sector.
  • S’han dut a terme mesures com el servei itinerant d’orientació i suport per a dones treballadores de la llar i de les cures per oferir informació i orientació, afavorir la creació d’un espai de suport i de trobada i aprofundir en el coneixement sobre les seves necessitats i demandes.
  • Entre el 2018 i el 2019 es va dur a terme la prova pilot del projecte “Dones amunt”, una eina per combatre la precarietat i facilitar l’empoderament de les participants. Hi van participar un total de 53 dones en diferents grups al Bon Pastor, el Carmel, Sants i la Verneda, que al final del procés havien millorat l’autoestima i l’autoconfiança. Alhora, més de la meitat de les dones van fer canvis en l’àmbit laboral: 17 van trobar feina, 5 van començar a formar-se i 11 més van començar a definir el seu projecte professional o d’emprenedoria. Entre finals d’any i principis del 2021 s’organitzarà una nova edició amb cinc grups de dones als barris de Ciutat Meridiana, el Besòs, les Roquetes, el Poble-sec i el Raval o la Trinitat Vella.