Nous carrers amb nom de dona

La Ponència del Nomenclàtor aprova la incorporació de sis carrers, places i jardins que passaran a tenir el nom de dones que han deixat una empremta en la història de la ciutat. També es dedicarà una plaça al 25 de Novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones; al primatòleg que va trobar el goril·la albí Floquet de Neu, i a l’anarcosindicalista Francesc Comas, ‘Paronas’.

26/03/2024 14:28 h

Ajuntament de Barcelona

Les noves vies públiques es troben als districtes de Sants-Montjuïc, les Corts, Sant Andreu i Sant Martí.

  • La Marina del Prat Vermell: en aquest barri de Sants-Montjuïc hi tindrà un jardí dedicat Justa Freire, mestra i pedagoga represaliada després de la Guerra Civil, ben a prop de les seves alumnes, les Tretze Roses, que donaran nom a un parc. Les acompanyarà a la vora Dolores Ibárruri, la Pasionaria, secretària general i presidenta del Partit Comunista d’Espanya, que també tindrà al barri uns jardins dedicats. També hi tindrà uns jardins Victoria Ruiz Rodríguez, la Benita, veïna de les cases barates del Prat Vermell, militant anarcosindicalista, treballadora social i participant en la vaga de lloguers del 1931.
  • La Bordeta: a Can Batlló hi trobarem el pas de Francesc Comas Pagès, Paronas, anarcosindicalista català que va morir a causa de les ferides que va patir en l’atemptat que va causar la mort de Salvador Seguí, el Noi del Sucre.
  • El Poble-sec: al costat de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya hi haurà el carrer de Leonor Ferrer, la primera dona delineant de l’Estat espanyol.
  • Les Corts: al costat del carrer de l’Aviació i de la del Taquígraf Garriga s’hi afegirà el passatge d’Elvira Augusta Lewi, escriptora del segle XX que va conrear la narrativa, el periodisme i la traducció, amb una forta activitat sociocultural de caire feminista.
  • La Sagrera: el primatòleg Jordi Sabater Pi, que va trobar el 1966 el goril·la albí Floquet de Neu, donarà nom a un carrer a tocar de la nova estació de tren d’alta velocitat.
  • La Verneda i la Pau: la plaça del 25 de Novembre, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, serà aviat una realitat entre la rambla de Guipúscoa i el carrer de Ca n’Oliva.

També s’han aprovat faristols de memòria històrica al Refugi 819 i al parc de les Tretze Roses (Sants-Montjuïc). Alhora, tres plaques a les façanes recordaran que allà hi van viure Pere Virgili, Ildefons Cerdà i Francesc Comas, Paronas.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades