Nous 'hotels d'insectes' en espais verds de la ciutat

Els insectes pol·linitzadors estan en regressió arreu degut a diversos problemes. Moltes d'aquestes espècies fan niu en materials vegetals i en les seves cavitats de manera que amb aquestes estructures se'ls proporcionarà un niu on col·locar-hi els ous i desenvolupar-se.

01/06/2017 13:58 h

Ecologia Urbana

Barcelona ha presentat el projecte d’instal·lació de 10 ‘Hotels d’insectes’ a diversos parcs públics de la ciutat.

L’objectiu d’aquest projecte és el de proporcionar substrats de nidificació a tot un seguit d’abelles solitàries que participen de forma molt important en el procés de la pol·linització.

Els insectes pol·linitzadors estan en regressió arreu degut a diversos problemes com l’ús excessiu de fitosanitaris, la fragmentació de l’hàbitat i en general la pèrdua d’hàbitats herbacis de qualitat.

En un context urbà, un dels factors que limiten el seu desenvolupament és precisament trobar un lloc adequat per fer-hi el niu on col·locar-hi els ous. Moltes d’aquestes espècies fan niu en materials vegetals i en les seves cavitats de manera que amb aquestes estructures se’ls proporciona un niu on desenvolupar-se.

La creació d’aquests hotels d’insectes és una acció vinculada a la mesura de govern Infraestructura Verda Urbana, presentada aquest mes de maig, que busca afavorir estructures per al refugi, aliment i reproducció de la fauna urbana. El projecte s’inclou dins la línia 2 de la mesura “Naturalitzar espais verds existents” que busca potenciar els serveis eco-sistèmics per obtenir els màxims beneficis socials i per la salut.

El projecte està liderat conjuntament per l’Oficina de Protecció dels Animals de Barcelona (OPAB) i amb participació d‘Escoles + Sostenibles i la Direcció d’Espais Verds i Biodiversitat.

Escoles + Sostenibles s’ha encarregat de buscar centres escolars interessats en desenvolupar un projecte educatiu al voltant dels hotels i des de la Direcció d’Espais Verds i Biodiversitat s’ha treballat per buscar espais verds adequats i propers a les escoles interessades.

Per aquest motiu, s’han fet uns tallers previs amb les escoles per construir el seu propi hotel que s’instal·larà en algun espai verd proper a l’escola, i en el marc de la presentació, professionals del Museu de Ciències Naturals ha mostrat a l’alumnat la importància dels pol·linitzadors i de tenir jardins bio a ciutat.

Els parcs on s’instal·laran hotels d’insectes són:

Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer

Jardins de Joan Brossa

Parc de Joan Miró

Parc de la Ciutadella

Parc del Clot

Parc de Diagonal Mar

Parc Güell

Parc del Putxet

Parc de la Guineueta

Parc de la Trinitat Vella