Nous plans urbanístics per adaptar l’espai públic a les necessitats de la ciutadania

El Ple municipal ha aprovat a la sessió ordinària del mes de novembre diversos plans urbanístics per guanyar habitatge a preu assequible i equipaments i protegir el comerç de proximitat. Les mesures inclouen dotar d’usos públics l’antic Hotel Buenos Aires, a Vallvidrera, reordenar 15.000 metres quadrats del barri de Sant Genís dels Agudells, fer l’últim tràmit per al futur CAP Raval Nord i regular les activitats dels entorns del carrer de Girona, a l’Eixample.

27/11/2020 16:50 h

Ajuntament de Barcelona

L’antic Hotel Buenos Aires per al veïnat

L’adquisició de l’antic Hotel Buenos Aires per part de l’Ajuntament i el canvi d’usos de l’àmbit permetrà protegir la singularitat de l’edifici, crear-hi 37 habitatges per a joves i gent gran i habilitar-hi un equipament de barri.

Al districte de Sarrià – Sant Gervasi només hi ha 209 habitatges de lloguer per sota del preu de mercat, un 0,37%, lluny del 15% que s’hauria de destinar a polítiques socials segons el que indica la Llei d’habitatge.

Dels allotjaments nous, disset es destinaran a gent gran i s’ubicaran a l’edifici de l’antic hotel, que també tindrà un equipament de barri a la planta baixa, i els vint que seran per a joves se situaran en un edifici de nova construcció que es farà als voltants.

L’antic Hotel Buenos Aires pertany a l’última etapa del modernisme barceloní. Projectat com a fonda l’any 1885, va adquirir la imatge actual entre el 1908 i el 1909, després de la reforma que el va transformar en un gran hotel.

Un cop superat l’últim tràmit municipal, l’aprovació depèn de la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona.

Més habitatge i equipaments a Horta-Guinardó

Un nou pla urbanístic reordena l’àmbit delimitat pels carrers del Sinaí, Natzaret i Samaria, al barri de Sant Genís dels Agudells, on s’impulsarà la creació de 25 habitatges dotacionals per a col·lectius vulnerables, com ara gent gran o joves. També s’hi habilitarà un equipament de barri.

La mesura preveu la construcció d’una residència d’estudiants privada amb capacitat per a 510 estudiants, que haurà d’oferir el 40% de les places a preu concertat.

A més, s’actuarà en l’urbanisme de l’àmbit per millorar els itineraris que connecten els diversos carrers i incrementar-hi les zones verdes.

La tramitació depèn de la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona.

Més salut al Raval

El nou pla urbanístic que dota d’usos sanitaris i assistencials la capella de la Misericòrdia permetrà ubicar-hi el nou CAP Raval Nord, on s’ampliaran els serveis que s’ofereixen actualment al barri. L’actuació és una reivindicació històrica dels veïns i les veïnes.

El proper pas serà començar els tràmits per cedir l’edifici al CatSalut per tal que hi construeixi el futur centre d’atenció primària.

Vida veïnal al carrer de Girona

La regulació de les activitats als entorns del carrer de Girona, a la Dreta de l’Eixample, garantirà l’equilibri entre els comerços, l’ús de l’espai públic i el descans del veïnat, i evitarà la saturació dels locals de restauració, d’oci i de serveis.

L’àrea que es regula queda delimitada pels carrers de Roger de Llúria i Còrsega, el passeig de Sant Joan, la ronda de Sant Pere i la plaça d’Urquinaona. S’hi estableix un sistema per controlar la densitat i evitar la concentració de les activitats més saturades i amb més impacte.

El carrer de Girona serà, a més, un dels primers eixos verds de la ciutat en el marc del programa Superilla Barcelona i s’hi prioritzaran els vianants, l’esbarjo a l’espai públic i la vida veïnal.