Nova Setmana d’Arquitectura a Barcelona

La iniciativa presenta aquest maig una edició híbrida amb activitats relacionades amb el món de l’arquitectura i la ciutat.

30/04/2021 17:09 h

Ajuntament de Barcelona

Barcelona presenta la cinquena edició de la Setmana d’Arquitectura. Del 6 al 16 de maig, la Setmana d’Arquitectura oferirà activitats relacionades amb el món de l’arquitectura i la ciutat, que viatgen més enllà de les fronteres físiques, disciplinàries i territorials. 

Enguany, l’esdeveniment adopta un format híbrid, que combinarà la presencialitat amb ràdio, televisió, xarxes socials i internet. Les diferents activitats busquen estimular la reflexió sobre l’entorn construït de les ciutats i el valor que té, a partir d’exposicions, xerrades i debats, tallers, visites guiades i cinema. A continuació trobareu algunes de les activitats que es duran a terme durant els deu dies. Podeu consultar-les totes aquí.

Ruta de l’homenatge a Miralles

Enric Miralles i Moya va deixar un gran llegat a Barcelona, Catalunya i la resta del món. El programa d’exposicions i activitats ret homenatge a les seves diferents facetes com a creador, arquitecte, dissenyador, fotògraf i professor, a partir d’un recorregut amb mil ulls per la seva trajectòria.

Festes als districtes de l’Eixample, Sant Andreu i Nou Barris

Els districtes de la ciutat sumen una participació notable a la Setmana d’Arquitectura amb les seves festes particulars. Al districte de l’Eixample (“Obrim el teló, ballem al balcó!”), el Taller Masriera oferirà una jornada de portes obertes, un espectacle de dansa col·lectiva a càrrec de l’arquitecte ballarí Toni Mira i un mapping a les mitgeres.

Per la seva banda, el de Sant Andreu (“Un habitatge per a tothom”) cedeix la Casa Bloc, una de les icones de l’arquitectura moderna de Barcelona com a model d’habitatge social, per fer visites al pis museu i els pisos rehabilitats per Hàbitat3. A més, l’edifici presentarà una exposició fotogràfica sobre la seva història.

En el cas de Nou Barris (“Recuperem Can Valent”), l’edifici protagonista serà la Masia de Can Pere Valent, amb diverses exposicions i activitats culturals i lúdiques per commemorar la història de l’espai.

The Mies Project, Arina Dähnick, “Retrats fotogràfics”

La fotògrafa Arina Dähnick s’estrena a Barcelona amb exposicions en dos espais emblemàtics: la Fàbrica Casaramona (Puig i Cadafalch, 1912. Actualment l’ocupa el CaixaForum) i el Pavelló Barcelona (Ludwig Mies van der Rohe i Lilly Reich, 1929. Reconstrucció del 1986 d’Ignasi de Solà-Morales, Fernando Ramos i Cristian Cirici). Les fotografies de la mostra deixen constància de les obres de Mies van der Rohe al detall, amb les diferents il·luminacions i condicions meteorològiques que acompanyaven el moment en què van ser capturades.

“Architecture Now!”

En marc de la programació de la Setmana d’Arquitectura, el Roca Barcelona Gallery inaugura “Architecture Now!”, un cicle de trobades i entrevistes amb millennials i centennials del món de l’arquitectura, la cultura i l’ecologia. L’objectiu és generar un espai de reflexió sobre reptes presents i futurs.

“Construir catedrals. La Sagrada Família com a exemple contemporani”

L’Associació de Sèniors Arquitectes de Catalunya (ASAC) organitza la tertúlia “Construir catedrals. La Sagrada Família com a exemple contemporani”, amb convidats de la talla de Jordi Faulí (arquitecte director del temple), Alberto Estévez (arquitecte director de l’Institut d’Arquitectura Biodigital i Genètica), Mercè Zazurca, Juan Trias de Bes (TDB Architecture), Mercè Berengué (Roldán + Berenge) o Lali Canosa.

Espais ocults: visita a l’habitatge cooperatiu la Chalmeta

Els arquitectes Pau Vidal i Vivas Arquitectos són els conductors de la Chalmeta, un edifici en construcció de 32 habitatges i espais col·lectius. Situat al barri de la Marina del Prat Vermell, l’espai obre les portes per oferir una visita a càrrec dels responsables. 

Visita guiada virtual: Pavelló Mies van der Rohe

Durant la seva construcció, el 1929, aquest edifici va adoptar la figura de símbol trencador davant les idees arquitectòniques més obsoletes, i l’ha mantingut fins avui dia. Amb el temps, ha acabat esdevenint una icona indiscutible de l’arquitectura moderna. La visita durant la Setmana d’Arquitectura posa a disposició de la ciutadania una simulació digital, fotografies i plànols que guien el visitant per diferents espais i moments de la història de l’edifici. Serà en línia i durarà aproximadament 40 minuts.

Arquitectura i cinema

El món cinematogràfic té també un paper important en la iniciativa. En “El temps recobrat. Presentació del taller pràctic Arquitectura Cinema”, es donaran a conèixer els curtmetratges realitzats per 50 estudiants de l’ETSAB i d’Elisava. Després de la projecció dels films, tindrà lloc una taula rodona amb la participació dels autors i dels representants de les institucions que donen suport al projecte, i personalitats del món de la universitat, del cinema i de l’arquitectura.

Paral·lelament, la Setmana d’Arquitectura suma al seu ecosistema el BARQ, el Festival Internacional de Cinema d’Arquitectura de Barcelona. El documental Tokyo Ride, d’Ila Beka i Louis Lemoine, inaugurarà l’activitat. La pel·lícula escenifica el viatge dels dos cineastes que acompanyen Ryue Nishizawa, un dels arquitectes més influents del Japó, a bord del seu Alfa Romeo. La secció també projectarà Charlotte Perriand. Pioneer in the art of living, la història de la dissenyadora i arquitecta que reflexiona sobre la societat contemporània, l’alliberament de les dones i el seu paper en l’arquitectura.

A més d’aquestes propostes, la iniciativa engloba moltes més visites, tallers, exposicions… no us les perdeu! La Setmana d’Arquitectura és a càrrec de l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb Barcelona Building Construmat i ArquinFAD.

Etiquetes associades a la notícia