Noves tecnologies al servei de la democràcia

A partir de les 9.00 hores del 17 de maig, la Fàbrica de Creació Fabra i Coats serà l’escenari de diferents taules i espais de conversa al voltant dels reptes democràtics de les ciutats i la manera com les noves tecnologies poden donar-hi resposta millorant la participació ciutadana.

16/05/2018 11:55 h

Ajuntament de Barcelona

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el catedràtic de Sociologia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Manuel Castells dialogaran precisament sobre les transformacions de les ciutats, amb una ciutadania cada cop més apoderada i mobilitzada que reclama mecanismes de participació més directes i permanents.

La democràcia directa serà, en aquest sentit, una de les protagonistes principals de les diferents taules de la jornada, en què hi participaran expertes com Carola Castellà, professora associada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigadora de projectes de recerca en l’àmbit de la participació ciutadana, la innovació social i nous lideratges a l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP), o Yanina Welp, investigadora principal del Centre for Research on Direct Democracy, de la Universitat de Zuric, especialitzada en els mecanismes de democràcia directa i participativa, i en els usos dels mitjans digitals en l’activitat política.

Al llarg del dia, també s’hi mostraran experiències de democràcia directa i participativa desenvolupades a Madrid, Castella-la Manxa o França, i es presentaran dues de les iniciatives de l’Ajuntament de Barcelona: una nova versió del Decidim.org (plataforma de democràcia participativa de codi obert) i el nou Laboratori d’Innovació Democràtica.

Més i millors eines per a la participació ciutadana

Des que es va crear Decidim.org, el seu codi ha servit per construir l’actual decidim.barcelona. L’aposta per la participació digital ha sumat gairebé 30.000 participants, ha recollit 12.000 propostes i 5 iniciatives ciutadanes, i ha generat 23 processos participatius. La plataforma també permet allotjar òrgans com la Comissió d’Empara.

Com a projecte basat en el programari lliure i la millora col·lectiva, Decidim.org ha anat evolucionant al llarg d’aquest temps. Durant la jornada, es presentarà l’actual versió estable, que inclou noves funcionalitats i continua oberta a la seva transformació tècnica i conceptual.

També es presentarà el nou Laboratori d’Innovació Democràtica (LID), un espai permanent obert a tothom i que permetrà generar pràctiques col·laboratives orientades a resoldre problemes i reptes urbans de manera compartida, participada i democràtica. La programació del LID s’articularà principalment al voltant de processos democràtics, d’innovació social i de gestió de comuns urbans.

Per assistir a la jornada “Innovació a la Ciutat Democràtica” cal inscriure-s’hi gratuïtament. Trobareu el programa d’activitats i el formulari d’inscripció aquí.

Etiquetes associades a la notícia