Obre la cooperativa Alencop, una iniciativa social de recollida de ferralla a domicili

02/07/2015 17:34 h

Míriam Pina García

Alencop és una cooperativa d’iniciativa social creada per garantir les condicions de vida d’un col·lectiu en situació vulnerable. La formen 15 nois d’origen subsaharià que treballaven recollint ferralla pel carrer. Ara continuen gestionant objectes usats però d’una manera digna.

Vídeo ‘Obre la cooperativa Alencop, un servei gratuït de recollida de ferralla a domicili’

Recullen ferros i derivats, residus d’aparells elèctrics i electrònics, piles i bateries, també bombetes i, fins i tot, oli usat. I ho fan a domicili i de manera gratuïta. Això si, de moment només treballen al districte de Sant Martí. Els usuaris que vulguin utilitzar el servei només han de trucar i demanar dia i hora.

Però més enllà de recollir i vendre ferralla, la cooperativa Alencop és una oportunitat per a algunes de les persones que vivien en els assentaments que es van tancar l’any 2013 al districte, i que van ser ateses pels serveis socials i jurídics de l’Ajuntament.

De fet, segons explica Núria Serra, directora d’Immigració i Interculturalitat de l’Ajuntament de Barcelona, en un primer moment es van atendre 600 persones. D’aquestes persones, moltes se’n van desvincular, d’altres van tornar als seus països d’origen, i la resta, a poc a poc va regularitzar la seva situació gràcies a feines que s’aconsegueixen a través de les entitats socials.

La cooperativa Alencop, segons Serra, “és un projecte diferent”. S’ha creat gràcies a la col·laboració del consistori i de Labcoop, una cooperativa de segon grau i sense ànim de lucre dedicada a impulsar projectes d’emprenedoria social cooperativa. Però, per sobre de tot, Alencop s’ha creat gràcies a la feina en equip dels 15 socis, que s’han preparat durant mesos per aconseguir fer realitat el seu somni.

Amb aquest sistema cooperatiu d’intervenció social es cobreixen les mancances d’ocupació i d’habitatge, i les necessitats bàsiques com l’alimentació o la roba. També els permet regularitzar les seves situacions gràcies al contracte de treball que han aconseguit. Es preveu que l’any que ve s’incorporin a Alencop 15 joves més i que el projecte no pari de créixer.