Paisatges i canvi climàtic, a debat

26/09/2016 12:54 h

Míriam Pina García

Barcelona serà l’escenari d’una nova edició de la Biennal Internacional de Paisatge, que se celebrarà entre el 29 de setembre i l’1 d’octubre al Petit Palau del Palau de la Música Catalana. Durant tres dies, experts d’arreu del món debatran sobre paisatgisme i els efectes positius que aquesta disciplina pot tenir sobre el canvi climàtic. 

El congrés es reivindica com a catalitzador de dubtes i impulsor d’il·lusions i de canvis en l’àmbit del paisatgisme, en un moment en què les disciplines territorials i culturals es troben en una situació d’emergència. Per això, per la inquietud de trobar noves vies d’acció, es convoca aquesta nova edició del simposi.

Durant la primera jornada s’anunciaran els finalistes del Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba, i els 312 projectes presentats es mostraran en una exhibició. També es podrà visitar l’exposició de projectes d’escoles d’arquitectura i paisatge, que mostra els millors projectes presentats per 92 universitats d’arreu del món.

El 30 de setembre, set conferenciants de prestigi internacional —Joan Subirats, Anuradha Mathur, Alexandre Chemetoff, Dirk Sijmons, Kate Orff i Tomàs Molina—reflexionaran sobre el tema d’enguany de la biennal, “Tomorrow Landscapes”, per tal de promoure el debat sobre els paisatges del demà des de mirades tranversals i intencionadament projectuals.

Pop Up Green

Com a novetat d’enguany, la biennal organitza una acció ciutadana de reclam per millorar els nostres espais quotidians. Així, un dia abans que comenci el simposi, una part de la plaça Nova de Barcelona es cobrirà amb 8.000 plantes aromàtiques. Es tracta de la instal·lació efímera anomenada Pop Up Green, que té per objectiu identificar quins són els espais de la ciutat que els veïns volen millorar, defensar o destacar.

Les plantes es repartiran entre els assistents, que podran portar-les al punt de la ciutat que vulguin canviar. Després, amb una fotografia del punt de destí de la planta penjada a les xarxes socials amb l’etiqueta #fempaisatge, els participants del projecte podran marcar al mapa la seva proposta. D’aquesta manera, la instal·lació es transformarà en un estudi social que donarà visibilitat als espais escollits.