París i Barcelona, front comú pel dret a l’habitatge i a la ciutat

L’aliança municipal entre Barcelona i París es posa de manifest amb la trobada de les alcaldesses Ada Colau i Anne Hidalgo per posar en comú estratègies per afrontar els reptes de l’habitatge i la gentrificació, el canvi climàtic i la innovació a les grans ciutats.

11/07/2018 17:07 h

Ajuntament de Barcelona

La reunió coincideix amb la cimera d’innovació digital Fab City Summit 2018, un esdeveniment de referència per a les ciutats productives i la fabricació digital, que cerquen en la innovació l’impuls cap a un model urbà autosuficient i sostenible.

Un model que també planteja com assumir les amenaces de l’especulació global, la proliferació dels pisos turístics, l’increment abusiu dels preus del lloguer i la manca de llars assequibles per evitar l’expulsió dels veïns i les veïnes de les ciutats.

Davant aquesta problemàtica, Barcelona i París s’uneixen en la declaració “Ciutats per l’habitatge adequat”, una iniciativa emparada per Ciutats i Governs Locals Units (UCLG, per la denominació anglesa) que es presentarà a la seu de les Nacions Unides a Nova York la setmana que ve i que té el suport d’altres grans ciutats d’arreu del món, ciutats globals que s’enfronten als mateixos desafiaments en matèria d’habitatge.

Una d’aquestes ciutats és Londres, una adhesió que van escenificar Colau i l’alcalde londinenc, Sadiq Khan.

París, exemple de polítiques d’habitatge

En aquest sentit, i tal com ha destacat l’alcaldessa de Barcelona, París és un exemple de polítiques d’habitatge assequible i de regulació del mercat immobiliari. Mesures com la reserva del 30% de les promocions a habitatge protegit han estat reproduïdes a Barcelona recentment, amb la finalitat de reduir les desigualtats en l’accés a una llar digna.

Els interessos comuns de les alcaldesses també s’apliquen en la lluita contra el canvi climàtic, un problema que afecta especialment les ciutats i que requereix l’esforç institucional, empresarial i ciutadà per mitigar-ne els efectes. Tant Barcelona com París són membres de la xarxa de ciutats pel clima C40, que recentment va impulsar una iniciativa per demanar a la Comissió Europea que compleixi l’Acord de París, sobre la restricció de les emissions nocives i sobre la limitació de l’augment de la temperatura.

En conjunt, Barcelona i París impulsen una transformació de la ciutat que aposti per l’autosuficiència, la innovació social i la producció local, que preservi el teixit veïnal i que redueixi la petjada ecològica.

Notícies relacionades