Per Nadal, la màgia s’apodera de la ciutat!

Un miler d’activitats acostaran la màgia nadalenca als 73 barris de la ciutat, amb més carrers il·luminats que mai. Un bon nombre de personatges fantàstics donaran la benvinguda a la il·lusió, la tradició i els valors d’aquestes dates en una campanya que reinventa les antigues felicitacions d’oficis de Barcelona. Dijous, 28 de novembre, l’encesa de llums donarà el tret de sortida a una celebració que s’estendrà per diferents espais de la ciutat.

26/11/2019 18:17 h

Ajuntament de Barcelona

 

Benvinguda, màgia

La campanya nadalenca del 2019 recupera i actualitza les antigues felicitacions que els professionals de diferents oficis de la ciutat distribuïen entre la ciutadania durant les festes. En aquest cas els oficis es tornen màgics i els protagonistes són éssers fantàstics que simbolitzen la tradició, els valors i la màgia del Nadal.

Entre els personatges trobem l’Entrenadora de Tions, el Benvingudador, la Tastadora, el Pelador de Raïms, l’Embolicador de Regals, la Inventora de Joguines No Sexistes i els Reis d’Orient. El curiós elenc nadalenc és obra de la il·lustradora Olga Capdevila, amb la col·laboració del dissenyador Pol Solsona, i es basa en les poesies, faules, rodolins i històries de l’escriptora Irene Solà.

Els personatges cobraran vida en algunes de les activitats que se celebraran per Nadal a la ciutat.

Més hores d’il·luminació i més carrers il·luminats

Per primera vegada després de molts anys s’il·luminaran diversos carrers i places del centre de la ciutat per tal de donar un nou impuls a aquesta zona i ajudar a dinamitzar-ne l’activitat. La via Laietana, la plaça d’Urquinaona, els voltants del Mercat de Sant Antoni i la plaça de la Universitat estrenaran il·luminació i s’afegiran a la resta de carrers.

En total s’instal·laran llums de Nadal en 100 quilòmetres de carrers, i s’han finançat els llums en diferents carrers i places on s’han fet obres de llarga durada, els carrers inclosos al Pla de barris i els carrers del projecte de recuperació de seixanta punts de llum de l’Associació de Comerciants de la Trinitat Vella i de deu punts de llum de la Fundació Raval Km 0.

La festa d’encesa dels llums se celebrarà el 28 de novembre a les 17.45 hores, a la plaça de Can Fabra (Sant Andreu), amb un espectacle dirigit per Dagoll Dagom en què no faltarà la música.

La proposta escènica de Dagoll Dagom, que duu per títol “De les foscors en farem llum”, ens explicarà la història d’un avi solitari i abatut que recupera la il·lusió gràcies al món imaginari de la seva neta.

Polsim d’estels, a la plaça de Catalunya 

Sis conills inflables, lluminosos i gegants ocuparan la plaça de Catalunya per oferir un espai en què creixeran les emocions sensibles i afectuoses d’aquestes dates. Les persones que s’acostin a la plaça podran participar en espectacles compromesos amb el medi ambient i amb la conservació de l’entorn natural. Polsim d’estels és una proposta artística que transmetrà una filosofia esperançadora per a un futur millor.

La instal·lació artística serà a la plaça de Catalunya del 20 al 31 de desembre amb horari diürn i nocturn. Conviurà amb altres activitats com la cinquena edició de la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària o un espai per al projecte “Millor adopta“, per promoure la tinença responsable i l’adopció dels animals del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona.

Pessebres per a tots els gustos

La innovació i la tradició tornaran a coincidir als pessebres de la ciutat.

A la plaça de Sant Jaume l’artista Paula Bosch presenta una proposta moderna que tracta sobre les caixes i caixes que traiem quan s’acosta el Nadal i que contenen els ornaments per guarnir la casa, la vaixella, el raïm, les figures del pessebre, els polvorons i moltes més coses. L’altra cara del pessebre mostra el que es veu des del carrer: llums a les finestres, fanals encesos i maneres diferents de viure les festes.

El pessebre de la plaça de Sant Jaume es podrà visitar del 29 de novembre al 6 de gener.

El pessebre de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, de caire més tradicional, es troba al Museu Frederic Marès. Enguany s’inspira en la muntanya de Montserrat i els voltants, i es podrà visitar del 29 de novembre al 2 de febrer. La tercera opció, també tradicional, s’inaugurarà el 13 de desembre al Monestir de Pedralbes: el pessebre creat per l’Associació de Pessebristes de Barcelona.

Activitats i compres als barris

Durant les festes de Nadal més d’un centenar d’activitats ompliran els eixos comercials dels districtes de la ciutat. D’aquesta manera es vol fomentar que els veïns i les veïnes visquin i gaudeixin de les festes al barri i impulsar el comerç de proximitat.

Hi haurà activitats lúdiques i educatives per a tots els públics, des de contes, gòspel, màgia, dansa, espectacles i circ fins a robòtica i moltes coses més. En total es preveuen 110 activitats, onze en cadascun dels districtes.

Les fires nadalenques impulsen la tradició

Les fires de Nadal tornaran a ser imprescindibles a Barcelona. A l’avinguda de la Catedral es commemoren 233 anys de la fira nadalenca més antiga i popular de tot Catalunya, la Fira de Santa Llúcia, que lluirà 282 parades i es podrà visitar del 29 de novembre al 23 de desembre.

La fira més tradicional de l’Eixample, la de la Sagrada Família, reuneix prop d’un centenar de parades d’avets de Nadal i de guarniments, figures i productes alimentaris artesans. Obrirà del 23 de novembre al 23 de desembre.

A més, la Gran Via de les Corts Catalanes presentarà la Fira dels Reis, del 20 de desembre al 6 de gener, i serà l’encarregada de tancar la campanya de Nadal. Hi haurà fins a 243 parades de joguines, regals i artesania i xurreries.

Un dia de nassos

L’últim dia de l’any començarà amb la visita de l’Home dels Nassos, que té tants nassos com dies li manquen a l’any. Des de la Casa dels Entremesos iniciarà una cercavila amb el seguici d’animals de l’Arca de Noè i els tabalers Percúdium. A la tarda tindrà lloc una de les curses més originals i festives de la ciutat: la Cursa dels Nassos.

Celebrem el Cap d’Any amb foc i colors

La Font Màgica de Montjuïc presidirà un any més la celebració de Cap d’Any. A partir de les 21.30 hores l’avinguda de la Reina Maria Cristina oferirà un espectacle de música i llums per donar pas a la companyia francesa Groupe F, que per segon any consecutiu oferirà un espectacle visual i pirotècnic per donar la benvinguda al 2020 com es mereix. Els dotze darrers minuts de l’any cremarem el que deixem enrere, i durant els dotze primers del 2020 demanarem dotze desitjos per a l’any nou.

Els Reis arriben a la ciutat

El dia 5 de gener la màgia tornarà a trepitjar la ciutat amb l’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient i el seguici de criatures màgiques, carters reials, xumeters, joguines i sacs de carbó.

Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran a les 16.00 hores al Moll de la Fusta per saludar l’alcaldessa. A les 18.00 hores començarà la Cavalcada i els Reis es passejaran pels carrers de la ciutat per conèixer tots els nens i nenes i recollir els darrers desitjos, i acabaran el trajecte a l’avinguda de la Reina Maria Cristina.

Uns dies abans, del 2 al 4 de gener, el patge reial haurà estat recollint les cartes dels infants a l’Ajuntament, i els carters i les carteres reials ho hauran fet des del pailebot Santa Eulàlia.

Si voleu conèixer tota la informació i les activitats de Nadal, entreu a barcelona.cat/nadal.

Etiquetes associades a la notícia