El futur no és masclista

El districte de Sant Martí es mou amb diversos actes entorn el 25N, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. En paral·lel s'ha donat a conèixer la nova campanya municipal per prevenir les violències masclistes dirigida especialment als més joves.

23/11/2018 08:59 h

Ajuntament de Barcelona

La setmana del 25N, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, comença amb la presentació de la nova campanya municipal per prevenir les violències masclistes, i que enguany es dirigeix especialment als més joves.

Per construir un futur sense masclisme és fonamental que el jovent estigui al capdavant de la lluita contra la violència envers les dones, i molt especialment, que els nois siguin corresponsables d’aquest canvi de model social, en què les relacions lliures i igualitàries s’imposen a la violència masclista.

La campanya també destaca les formes de violència masclista més invisibilitzades, com són la violència psicològica o el control que s’exerceix a través de les noves tecnologies.

Actes a Sant Martí entorn el 25N

L’activitat principal del districte de Sant Martí entorn el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones és el Premi de Còmic Sant Martí. Enguany se’n celebra la seva quarta edició, amb 33 obres presentades entorn la prevenció i erradicació de la violència masclista, i el dia 30 de novembre es fa l’acte d’entrega de premis.

A més, des del PIAD de Sant Martí s’han impulsat diverses activitats:

Taller de risoteràpia per a dones
21/11, de 17.00 a 19.00 h
Centre Cultural La Farinera del Clot

Taller d’autodefensa
22/11, de 17.00 a 19.00 h
Centre Cívic Parc Sandaru

Taller d’autodefensa
28/11, de 18.30 a 20.30 h
Centre Cívic Sant Martí

Més recursos contra les violències masclistes

En els darrers quatre anys, l’esforç municipal per lluitar contra les violències masclistes s’ha traduït en un increment del pressupost que ha permès millorar i ampliar els serveis d’atenció, tant a dones que pateixen violència masclista com a homes que l’exerceixen o l’han exercit.

El Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) i els punts d’informació i atenció a dones (PIAD) s’han internalitzat i han doblat el nombre de professionals que hi treballen. Amb aquest reforç, només els PIAD han passat d’atendre 6.719 persones el 2014 a atendre’n 11.769 el 2018. A més, s’han doblat les places d’acollida en cases i pisos per a dones i infants que pateixen una situació de violència masclista. D’altra banda, s’han impulsat programes específics d’ocupació per a dones que han patit violència masclista, amb iniciatives com la del Programa Làbora.

Pel que fa al Servei d’Atenció a Homes (SAH) que han exercit o exerceixen violència masclista, s’han incrementat les hores de l’equip de professionals en un 91,5%, i s’han presentat les dades del servei que en confirmen l’eficàcia a l’hora de reduir la violència masclista.

A més, s’han creat serveis específics d’atenció a joves vinculats a la violència masclista. El SARA Jove està adreçat a noies d’entre 12 i 17 anys que pateixen violència masclista, mentre que el SAH Joves atén adolescents i joves d’entre 12 i 21 anys que comencen a mostrar comportaments abusius i violències masclistes.

A part dels esforços per atendre les persones vinculades a la violència masclista, s’ha impulsat una estratègia contra el sexisme a la ciutat. D’una banda, s’estan reforçant les polítiques educatives per combatre el sexisme a través de la xarxa d’Escoles per la Igualtat i la Diversitat.

D’altra banda, s’estan promovent mesures per prevenir i detectar la violència masclista en festes, zones d’oci nocturn i festivals. L’estand de Barcelona antimasclista —conegut com a punt lila— a les Festes de la Mercè, a les Festes de la Lali Jove, a les festes majors de districte i al front marítim han atès més de 30.000 joves des que es van implantar.

Així mateix, el protocol “No callem”, per reduir les agressions sexuals durant la nit s’han aplicat en nou sales d’oci i cinc grans festivals de música de la ciutat, i es preveu que durant el 2019 s’estengui a tota la ciutat.