Per unes platges lliures de plàstics i residus

Aquest matí, 150 persones han recorregut les platges del litoral de la ciutat amb l’objectiu de recollir els residus que s’acumulen a la sorra, una tasca que han fet amb el suport del servei de neteja municipal i la participació de diverses entitats, i amb la qual s’han aconseguit retirar 110 quilograms de restes.

22/02/2020 17:04 h

Ajuntament de Barcelona

Burilles, ampolles de plàstic i de vidre, restes de joguines… i així fins a acumular més de cent quilograms de residus que degraden les platges i la mar i posen en risc uns ecosistemes especialment vulnerables a la contaminació. L’acció de recollida de restes i plàstics que s’ha dut a terme aquest matí tenia com a objectiu, a més de netejar el litoral, conscienciar sobre la importància de reduir a zero els residus que s’hi generen, tant a través del reciclatge com de la reutilització o la reducció de deixalles. Aquesta tasca, que requereix la corresponsabilitat de la ciutadania, les administracions, les empreses, les entitats i els comerços, és vital per preservar els ecosistemes urbans. Des de la plaça del Mar fins a l’espigó del Bogatell, bona part dels residus que s’han recollit aquest matí havien estat arrossegats a la sorra a causa del temporal Gloria.

Els serveis de neteja municipals són els encarregats del manteniment de les platges, amb unitats que actuen tant a la sorra com a l’aigua. El servei disposa de quatre embarcacions, que diàriament recullen plàstics flotants a la línia litoral i eviten que aquestes restes es perdin mar endins. La inversió de neteja al litoral ascendeix a 2,5 milions d’euros anuals, una xifra que es podria reduir fins a un 25% si les persones usuàries de les platges no deixessin residus abandonats a la sorra i a l’aigua.

Els més de cent quilograms de restes recollides, bona part de les quals provenen de la mar, són una alerta preocupant sobre l’estat de contaminació del litoral i sobre la necessitat de fer-hi front amb una estratègia conjunta des de tots els àmbits de la societat, tal com ho recull la Declaració d’emergència climàtica a la ciutat, que es va declarar a principis d’any.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades