Pisarello viatja als Estats Units per explicar el procés de transformació que viu Barcelona

02/03/2017 17:38 h

Ajuntament de Barcelona

Explicar el procés de canvi que viu Barcelona, compartir experiències i reforçar així aliances internacionals i expressar preocupació per les polítiques del nou president nord-americà Donald Trump són els principals objectius del viatge que el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, comença dissabte als Estats Units, principalment a Nova York i Boston.

Pisarello té previst explicar el canvi que viu la ciutat en fòrums a algunes de les universitats més prestigioses del món, com Harvard, el Massachusetts Institute of Technology (MIT) i la New York University (NYU), i reforçar els lligams amb les ciutats de Nova York i Boston, explorant noves vies de col·laboració en camps com el desenvolupament econòmic i la reindustrialització, la innovació econòmica, digital i l’habitatge.

El màxim responsable de relacions internacionals de l’Ajuntament aprofitarà també la visita als Estats Units per entrevistar-se amb responsables de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i de l’organització de defensa dels drets humans American Civil Liberties Union (ACLU) per tractar la retallada en els drets de les persones impulsada pel nou president Donald Trump i per defensar l’acollida de refugiats per ciutats com Barcelona.

La missió política i econòmica de Pisarello comença dissabte i tindrà com un dels actes centrals una conferència a la Harvard Kennedy School, en el marc de la European Conference, a la qual el primer tinent d’alcaldia ha estat convidat per participar en una sessió en què presentarà el model integral de sostenibilitat de Barcelona.

El mateix dissabte, Pisarello aprofitarà per visitar espais d’innovació com l’MIT Metro Lab i l’MIT Media Lab, i també per explorar la col·laboració entre Harvard i Barcelona de cara a estudiar els actuals fenòmens i reptes urbans i metropolitans, centrant-se en l’exemple de Barcelona.

Diumenge, Gerardo Pisarello té previst tractar la situació creada amb l’arribada de Trump a la Casa Blanca en una reunió amb Carol Rose, directora executiva de l’ACLU per tal de compartir la lluita en favor dels drets humans i traslladar-li la preocupació de Barcelona pel rumb que estan prenent determinades decisions polítiques adoptades pel mandatari nord-americà, que suposen una clara violació dels drets humans i consoliden una política discriminatòria.

Per a dilluns, 6 de març, Pisarello té concertada una trobada amb els màxims responsables econòmics de l’Ajuntament de Boston per compartir amb ells experiències de renovació urbana i d’innovació. Junts visitaran alguns projectes de transformació amb impacte social que s’han portat a terme a la ciutat de la costa est dels Estats Units.

Conferència conjunta amb Madrid

El primer tinent d’alcaldia tancarà l’agenda de dilluns a l’MIT i hi pronunciarà, juntament amb un responsable de l’Ajuntament de Madrid, la conferència The Role of the Cities in a Changing World: How Barcelona and Madrid Put Citizens First (“El paper de les ciutats en un món canviant: com Barcelona i Madrid prioritzen la ciutadania”). La xerrada permetrà aprofundir en els reptes que afronten les ciutats progressistes i sostenibles, que defensen un model centrat en la ciutadania, respectuós amb el medi ambient i els drets humans.

Dimarts, el responsable municipal de l’Ajuntament barceloní anirà a Nova York per reunir-se amb Cristina Gallach, sots-secretària general de Comunicacions i Informació Pública de l’ONU, per transmetre-li el missatge de compromís de les ciutats en la nova agenda internacional. Durant la jornada, donarà una conferència a la Universitat de Nova York sobre les ciutats en els temps de populismes i es reunirà amb professors i autoritats acadèmiques.

Dimecres, ja al final del seu viatge oficial, Pisarello es trobarà amb el tinent d’alcaldia de Nova York, Anthony Shorris, per proposar-li un acord estratègic de col·laboració entre les dues ciutats en temes com el desenvolupament econòmic, la innovació tecnològica i l’habitatge. Abans de tornar a Barcelona, visitarà el centre de fabricació digital New Lab de Brooklyn.