Plantar cara a la vellesa

21/01/2015 08:52 h

Alba Rodríguez

El premi Vida Activa de La Caixa reconeix el paper actiu de la gent gran en la societat a través de testimonis de persones de més de 80 anys. Alguns caminen, altres estudien, però tots ells han decidit tenir una actitud positiva davant la vida.

Vídeo ‘Premi Vida Activa’

“El problema no és l’edat sinó el cap”, assegura Jaume Figueras, un caminador nat que des que es va jubilar, ara fa setze anys, ha recorregut més de 9.000 quilòmetres del camí de sant Jaume. Ell és un dels quinze finalistes de la segona edició del premi Vida Activa de La Caixa, un certamen que reconeix el paper actiu de la gent gran en la societat a través de testimonis de persones de més de 80 anys.

Des de ben petit en Jaume va tenir afició a caminar, però no ha estat fins que ha disposat de més temps lliure que no ho ha fet amb freqüència, junt amb la pràctica de l’esquí. “Arran d’una malaltia vaig decidir fer coses i no estar-me quiet al sofà”, recorda en Jaume, que actualment combina la família —té cinc néts– i la pràctica de l’esport i la vida social.

Un altre exemple de vellesa activa és Montserrat Ribas, que té 85 anys i ha dedicat la darrera dècada a treure’s la carrera d’humanitats i a publicar tres llibres. El primer el va escriure fa cinc anys i porta per títol Fer-se gran: El sentit de la vellesa en el transcurs de la meva vida (Edicions de L’Albí), i amb el segon, aparegut poc temps després, va voler retre homenatge a la seva germana ja desapareguda: Converses amb la meva germana (Edicions Saragossa). A més, amb l’ajuda de la família també va transformar en llibre els poemes del seu marit: Cançons de Lleida i altres poemes (Edicions Viena).

“Si la persona gran té alguna afició, cal que la intensifiqui, encara que la gent et posi l’etiqueta de gran, aconsella la Montserrat, que assegura que “si no fas res, la vida és grisa i monòtona”. Tot i que ara nota que les forces li comencen a flaquejar, avui dia continua oferint conferències i escriu un blog, a més de visitar de tant en tant les seves amistats.

Barcelonins de vellesa exemplar

A més d’aquests dos testimonis, va quedar finalista de la segona edició del premi Vida Activa de La Caixa una altra barcelonina de 81 anys, Pilar Porcar, una dona que la seva néta qualifica de “forta, lluitadora i indestructible” davant la vida.

I també en clau barcelonina destaca la vida de Felisa Lecina, una professora jubilada de 82 anys que ha dedicat els últims dotze anys a l’educació d’adults analfabets. El jurat va triar la seva història com una de les cinc guanyadores del certamen.

Per arribar fins a aquí, tots els participants van haver d’escriure un relat que va ser votat popularment a través del web del premi Vida Activa i posteriorment va ser valorat per un jurat. L’objectiu és que aquests testimonis siguin un estímul per a la resta del col·lectiu.