Premis Sants-Montjuïc 2016 per a Joan Manuel V. Parisi, Asproseat i l'Esbart Ciutat Comtal

16/02/2017 20:59 h

Districte Sants-Montjuïc

La 25a edició dels Premis Sants-Montjuïc ha reconegut la llarga trajectòria d’impuls a l’associacionisme del gerent del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, Joan Manuel V. Parisi; la tasca d’integració de les persones amb discapacitat intel·lectual que duu a terme l’associació Asproseat; i la innovació de l’espectacle Acròstic, en què l’Esbart Ciutat Comtal incorpora elements audiovisuals i poètics, a més de noves músiques, a la dansa catalana d’arrel tradicional. La regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez Castaño, ha lliurat els premis en un acte solemne i obert a tota la ciutadania, que ha omplert el Saló de Plens del Districte de Sants-Montjuïc. Pérez ha agraït la tasca que duen a terme tant els premiats com totes les entitats d’aquest districte, i ha dit que el 25è aniversari d’aquests premis ha de servir per rellançar-los i intentar avançar cap a l’equitat de gènere a la llista de premiats (fins ara s’han premiat personalment 20 homes i 7 dones).

Joan Manuel V. Parisi (Sants-Badal, 1956) és llicenciat en Història per la UAB i Màster en Economia Social i Direcció d’Entitats sense Afany de Lucre per la UB. Professor de llengua catalana, es va implicar des de ben jove en la vertebració associativa dels barris de Sants i és una de les ànimes del Secretariat des que es va fundar, fa quatre dècades. “Som el que festivem”, ha dit en recollir el premi i recordar la resta d’impulsors de la cultura popular als nostres barris. També ha proclamat que, després de tots aquests anys, “encara queda molt per fer” i ha convidat, per exemple, a sortir al carrer aquest dissabte per demanar l’acollida de refugiats.

Asproseat va néixer el 1979 vinculada a treballadors de la SEAT amb fills discapacitats. El 1981 va obrir el primer centre ocupacional al carrer de la Marina, amb sis persones usuàries. Actualment, les entitats i fundacions del grup Asproseat gestionen sis centres ocupacionals, tres centres especials de treball, dos centres d’atenció a persones amb discapacitats greus, una residència i sis llars-residència al Barcelonès i el Baix Llobregat, amb 1.300 persones usuàries, no només amb discapacitat intel·lectual sinó també gent gran, amb pocs recursos o en risc d’exclusió social. Ha recollit el premi el director general d’Asproseat, Ramon Vives, que ha assegurat: “estem orgullosos d’haver nascut a Sants-Montjuïc”.

L’Acròstic ho és de vals per a un amic, dansa per a una rosa, coses de Palamós, a l’Ebre, nos-tres, òrbit, matèria i es color de s’alegria. Aquestes paraules, acompanyades de músiques folklòriques noves o tradicionals catalanes, donen nom a les set parts del programa de l’espectacle de dansa estrenat per l’Esbart Ciutat Comtal a la tardor. Segons el jurat d’aquests premis, format també per representants de les entitats de Sants-Montjuïc, aquesta companyia de dansa, amb seu a Hostafrancs i fundada el 1959, ha sabut recollir amb aquest espectacle el patrimoni immaterial de les danses catalanes i apropar-lo a nous públics en incorporar-hi nous llenguatges. Els directors de l’espectacle, Teresa Agustí i Lluís Calduch, han reconegut que hi ha molta feina darrere l’Esbart Ciutat Comtal i han assegurat que Acròstic “ha estat una experiència meravellosa i repetible”.