Barcelona homenatja a la rumba catalana amb dues mitgeres del barri del Raval

10/11/2017 13:13 h

IMPU

Els edificis del carrer de la Cera, número 6 i 57, acolliran dues escultures que fan un repàs per aquest gènere musical des dels seus inicis fins a l’actualitat.
Les actuacions permeten també una millora en l’aïllament de les dues finques i està previst que estiguin enllestides entre finals d’any i principis del vinent.
El procés de creació d’aquestes dues obres ha donat peu a un treball comunitari que proposa recuperar la memòria de la rumba a la vida quotidiana del Raval.
L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les actuacions per tal de fer un homenatge a la rumba catalana a través de la instal·lació d’escultures a dues parets mitgeres, que seran una realitat entre finals d’aquest any i principis del vinent. Les dues parets estan ubicades als números 6 i 57 del carrer de la Cera, que es considera l’origen històric d’aquest gènere musical al barri del Raval.
A més, aquestes intervencions tenen la voluntat d’aportar una proposta artística i estètica de qualitat a sumar al patrimoni urbà, il·lustrant i recreant la memòria històrica de l’indret. Les obres també serviran per millorar les condicions dels dos edificis, gràcies a la instal·lació d’aïllament tèrmic a les mateixes. En total, suposen una inversió aproximada d’uns 105.000 euros.
L’homenatge consisteix en dues escultures obra de l’artista Luis Zafrilla que s’instal·laran en aquests dos espais i que representen la rumba catalana, des dels seus inicis i fins a l’actualitat. Aquestes són el resultat d’un procés participatiu i plural en el que l’obra ha anat prenent forma progressivament fins arribar al projecte definitiu i que recull la demanda de la comunitat originària del barri i l’esforç de les entitats i persones implicades en el procés.

L’obra està plantejada com una estela commemorativa en format vertical amb un discurs narratiu que es llegeix en sentit ascendent, de caràcter figuratiu i fàcil interpretació. En concret, es tracta d’una instal·lació projectada en dues parts independents i complementàries conformant totes dues una sola unitat artística, un díptic compost per dues parts gairebé simètriques i lligades formal i conceptualment.

A més, els dos murals són molt semblants en format, materials i dimensions i seran instal·lades en aquestes dues parets mitgeres de característiques espacials molt similars. Els espais urbans triats i destinats per a la ubicació de les dues obres casualment delimiten, gairebé amb fidelitat i precisió, l’àrea urbana on van tenir lloc els orígens històrics de la rumba catalana en el barri del Raval.