Presentem un llibre d'arquitectura: la que projecten les persones amb discapacitat

07/12/2017 08:50 h

barcelona.cat

El dilluns 11 de desembre a les 19h, a l’espai 4 del Palau de la Virreina a La Rambla, 99, es presenta el llibre “4 Wheelchair-User Architects” (4WUA), conjuntament amb els autors del llibre, la UPC i l’Insitut Municipal de Persones amb Discapacitat.

El llibre, escrit en primera persona pels arquitectes Marta Bordas, Sergio García, Carlos Vidal i Natalia Pérez, tracta de la possibilitat de millorar la qualitat de vida de les persones mitjançant la transformació de l’arquitectura ja construïda a quatre ciutat europees. Formats a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV), en el llibre presenten els seus projectes arquitectònics de final de carrera.

Els autors de 4 Wheelchair-User Architects (4WUA)comparteixen situacions quotidianes, tant arquitectòniques com d’altres tipus, amb què es troben les persones que van en cadira de rodes i contra les quals lluiten diàriament.  Els quatre tenen lesions medul·lars i van en cadira de rodes i en aquest llibre, basant-se en les seves capacitats i interessos, mostren com ciutats inicialment inaccessibles i amb un gran patrimoni cultural i paisatgístic poden quedar plenament integrades i ser accessibles, il·lustrant un punt de partida que hauria de ser imperatiu en tots els projectes d’arquitectura.

Aquest llibre fomenta una arquitectura estètica i ètica, una arquitectura ideada per professionals amb discapacitat per construir espais amables, còmodes, accessibles i inclusius per totes les persones més enllà de si tenen algun tipus de discapacitat o de diversitat funcional. Una arquitectura necessària que beneficia a tothom, no només  el 8,3% de la població (132.133 persones) de Barcelona que segons el cens del 2016 té una discapacitat reconeguda.

És per això que des de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat hem volgut  promoure aquesta publicació, en tant que és un projecte que s’emmarca en l’objectiu −marcat en el Pla d’Accessibilitat Universal 2018-2026− de fer de Barcelona una ciutat per a tothom, en la que totes les persones s’hi moguin lliurament i amb plena autonomia.

El llibre ha estat editat per Iniciativa Digital Politècnica i l’editorial Gustavo Gili i finançat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

La versió digital serà properament accessible per persones amb discapacitat visual.