Primera jornada de la 5a Convenció Les veus de les persones grans. Barcelona, una ciutat per a tota la vida

El canvi demogràfic vist des del cicle reproductiu i l’aliança intergeneracional han articulat la sessió inaugural presidida per l’Alcadessa de Barcelona, Ada Colau, que ha presentat l’Estratègia de Canvi Demogràfic i Envelliment 2018-2030, una mesura que marcarà les línies de treball per aconseguir una ciutat “forta i cohesionada per afrontar les amenaces als drets socials que s’estan produint”.

05/03/2019 22:57 h

barcelona.cat

Organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i impulsada pel Consell Assessor de la Gent Gran, la Convenció ha aplegat a l’Auditori AXA a 700 participants, prop del 65% dones de totes les edats, des d’alumnes d’estudis d’integració social, treballadors i treballadores dels diferents sectors relacionats amb l’envelliment o representants de més de 131 entitats i equipaments de la ciutat.

La Tinenta d’Alcaldia Laia Ortíz ha parlat en la seva intervenció de la importància que ha tingut per l’Ajuntament de Barcelona implicar totes les àrees de govern en l’aplicació de les polítiques per a l’envelliment digne, una implicació que es fa visible a la Convenció amb la presència de representants de totes aquestes àrees a les taules de treball: des d’habitatge, seguretat, cultura o drets socials.

El demògraf Júlio Pérez ha centrat la ponència marc de la Convenció en el que ha anomenat “la reproducció feliç”, una baixada de natalitat a nivell mundial que ell no planteja com un problema, sinó com un repte que incideix en una major esperança de vida i un gran canvi social, molt visible a les noves cultures de les cures i que implica a tots els estrats de la societat.

Aquesta interdependència entre generacions ha estat també l’eix de la taula de debat “Cap a una veritable aliança entre generacions” on els politòlegs Berta Barbet i Quim Brugué han parlat de la necessitat de canviar els models de prestacions socials per a les persones grans, reivindicant una fugida de l’individualisme i l’autonomia per avançar en conceptes com intercanvi i col·laboració, que hauran d’implicar a tota la ciutadania.

ESPAIS DE TREBALL SIMULTANIS

La segona part de la jornada s’ha organitzat en 4 espais de treball, sobre els que ha planejat la precarietat i l’aïllament de les persones, potenciada per la crisi econòmica. Als espais de treball s’han presentat les conclusions de l’Informe del procés participatiu que es va desenvolupar entre octubre i desembre de 2018.

Les aportacions d’aquests fòrums participatius han estructurat els grups de treball de la Convenció en 4 eixos: Enfocaments i reptes de l’envelliment, Envellir amb drets, Envellir amb dignitat i Envellir participant. A cada una de les taules s’han presentat algunes de les experiències i projectes i s’han pogut recollir intervencions o preguntes del públic, que s’incorporaran a les conclusions finals.

Solucions habitacionals; models assistencials centrats en les persones i menys tecnificats; lluites contra les desigualtats a través de l’augment del nivell adquisitiu o la modificació dels indicadors de renda; envelliment actiu a través de la cultura o l’esport, o canvi de model als equipaments de manera que permetin la participació directa de les persones grans a la gestió han estat alguns dels temes tractats.

La segona jornada aprofundirà en aquests quatre eixos de treball i tancarà amb una taula rodona sobre els reptes per combatre la solitud no volguda, la presentació del compromís per l’amigabilitat de la ciutat, i la presentació de les conclusions que marcaran el treball dels propers quatre anys en polítiques per a les persones grans.