El principi de la fi de les plaques franquistes a les façanes

27/02/2017 15:35 h

Ajuntament de Barcelona

Els districtes de Nou Barris i Gràcia han començat a retirar les prop de 370 plaques franquistes de l’habitatge que encara hi havia en diferents edificis dels seus barris, després d’un procés d’inventariat que s’ha dut a terme els darrers mesos. L’Ajuntament ha comunicat per carta als veïns la retirada d’aquestes plaques, que identifiquen els edificis construïts durant la dictadura.

A banda de les 204 plaques censades a Nou Barris i les 163 que s’han identificat al districte de Gràcia, el comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament, Ricard Vinyes, xifra en unes 270 més les que hi ha a la resta de Barcelona i preveu que el procés de retirada haurà acabat en el termini d’un any. Vinyes ha assegurat que es tracta “dels darrers vestigis de la dictadura franquista que hi ha a l’espai públic de la ciutat, que molts grups i entitats de la ciutat havien demanat, reiteradament, que es retiressin“.

La iniciativa s’emmarca dins d’una política de ciutat per fer visible la memòria històrica i democràtica i el rebuig al franquisme, i ja s’està fent extensiva a altres districtes on les entitats també han manifestat aquesta necessitat. La regidora de Nou Barris, Janet Sanz, ha afirmat: “La ciutat i els districtes tenim el deure de posar fi a aquest element anacrònic i inacceptable que és la presència de plaques franquistes als nostres carrers.”

Segons Eloi Badia, regidor del Districte de Gràcia: “Donem normalitat a una qüestió que feia més de quaranta anys que arrossegàvem, i procedim a recuperar l’expressió democràtica de no tenir simbologia d’enaltiment feixista als carrers de la nostra ciutat.” La Llei 52/2007 de memòria històrica delega en les administracions locals la retirada del símbols franquistes de tots els edificis i altres espais públics. En l’àmbit privat, l’Ajuntament ha decidit impulsar proactivament l’eliminació del llegat franquista, i prèviament ha informat tots els propietaris i veïns de la retirada d’aquestes plaques.

Tant el procés d’identificació com el que ara s’inicia de retirada de les plaques s’han fet mitjançant persones provinents dels plans d’ocupació municipals.