Promoció d'una economia més sostenible des de l'economia social i solidària

Les entitats que conformen l'economia social i solidària de la ciutat fa temps que treballen amb una visió fortament lligada a la sostenibilitat mediambiental. L'objectiu comú és promoure un desenvolupament econòmic que, a més de respectar i promoure les condicions de treball dignes per les persones, promogui també el respecte pel medi ambient i procuri per la minimització de l'im-pacte negatiu i la generació d'alternatives ecològiques.

29/04/2021 11:34 h

Ajuntament de Barcelona

En aquest sentit la convocatòria de subvencions Enfortim l’ESS reconeix aquestes iniciatives i en les quatre edicions anteriors ha promogut aquells projectes que proposaven solucions als reptes eco socials amb els que brega la ciutat.

Un d’aquests reptes és, precisament, la sensibilització i conscienciació ciutadana per iniciar o consolidar el trànsit cap a una activitat més sostenible. La cooperativa La Fabrica, amb el seu projecte d’acció comunitària la Taca d’Oli és coneixedora de la realitat molts barris de la ciutat i responsable de bona part dels projectes d’eco alfabetització que s’hi desenvolupen. Impulsen tallers, formacions, assessorament i tota mena de serveis disponibles per les entitats que volen incorporar la visió mediambiental a la seva tasca diària.

De la tasca de difusió i sensibilització també en saben molt a Opcions, que, entre moltes altres coses, és responsable del mitjà de comunicació degà del consum responsable i conscient. A opcions.org es pot trobar informació rigorosa i contrastada sobre l’impacte negatiu del consum tradicional i es dóna veu a les alternatives que promouen la sostenibilitat social i ambiental.

Trobem també arreu de la ciutat projectes que treballen de forma més concreta la sostenibilitat als barris. Un exemple és el projecte que desenvolupa la cooperativa Nusos al barri de Sants. Es tracta de Som i serem…cucs de terra, un projecte de vermicompostatge que es dur a terme a les escoles i on s’ensenya i acompanya als infants en el treball de produir compost per fertilitzar els horts escolars. Aquest projecte involucra diferents agents del barri aconseguint un treball en cadena que té un efecte circular pel que respecta a l’impacte. Aquest és un projecte reproduïble a altres barris de la ciutat.

Un dels criteris que es valora a l’hora de demanar una subvenció de l’Enfortim l’ESS és la capacitat dels projectes de repensar-se a si mateixos en clau de sostenibilitat. Es valora positivament que les entitats presentades disposin d’un pla de mesures per reduir residus en el desenvolupament de la seva activitat, que promoguin iniciatives vinculades a la responsabilitat col·lectiva mediambiental o que fomentin el consum responsable a través de la contractació de serveis d’altres entitats del mercat social.