Proposta per transformar el parc de la Tres Xemeneies amb nous equipaments, més verd i oficines

El plantejament té l’objectiu de desbloquejar el futur urbanístic del parc, al Poble-sec. D’una banda, dona resposta a les demandes del veïnat incorporant equipaments i millores urbanístiques a la zona i, de l’altra, el propietari privat dels dos edificis buits que hi ha podria reconvertir-los en oficines amb la requalificació del sòl. Mentre es negocia aquesta proposta, es faran obres al parc de les Tres Xemeneies per millorar-ne la seguretat.

30/11/2022 13:37 h

Ajuntament de Barcelona

Actualment al parc de les Tres Xemeneies, al Poble-sec, hi ha dos edificis buits de 22.000 metres quadrats que estan qualificats com a serveis tècnics. Això significa que ara per ara només poden acollir instal·lacions i oficines d’empreses vinculades al subministrament de serveis essencials com la llum, l’aigua i el gas.

El propietari dels edificis, la promotora Conrem Tramway, els vol reconvertir en oficines, i per a això cal requalificar-ne el sòl, cosa que n’incrementaria el valor: el valor actual és d’uns 10,5 milions d’euros, i si se’n requalifica el sòl, passaria a ser d’uns 29 milions d’euros. L’objectiu de la proposta de l’Ajuntament és que aquest increment de valor repercuteixi en la ciutat.

Partides i contrapartides

Com es farà aquesta transformació? La proposta presenta un seguit de cessions, valorades en 10 milions d’euros, que donen resposta a les demandes veïnals i a les necessitats del promotor.

  • El propietari obtindria 14.500 metres quadrats de sòl requalificat per instal·lar oficines als edificis, que estan buits des del 2012.
  • L’Ajuntament, a canvi d’això, adquiriria l’edifici Llac, on traslladaria el Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR), actualment situat al carrer de Lleida.
  • Es destinarien 8.000 metres quadrats dels edificis a ubicar-hi equipaments i l’Ajuntament rebria el 10% de l’aprofitament urbanístic, 1,9 milions d’euros.
  • La reurbanització del parc aniria a càrrec dels promotors privats.

La viabilitat econòmica de l’operació per part del promotor privat està garantida, ja que es calcula que obtindria un benefici d’uns 8,8 milions d’euros. L’objectiu és iniciar al gener una modificació del Pla general metropolità (MPGM) mentre se segueix treballant amb el veïnat i es continua negociant amb el promotor per poder arribar a un acord.

Millores provisionals als jardins de les Tres Xemeneies

Paral·lelament a la negociació i a la tramitació de la transformació urbanística de l’espai, al juny s’hi faran millores per dinamitzar-lo, amb un pressupost de prop de 313.000 euros:

  • Una nova pista de bàsquet, peça estratègica al centre de la plaça.
  • Al voltant de la pista s’hi construirà un circuit esportiu.
  • El mur dedicat a l’art urbà s’eliminarà, perquè suposa una barrera visual i de pas.
  • S’instal·larà una guingueta al costat de l’àrea de joc infantil.

Etiquetes associades a la notícia