“Quan plovien octavetes”. Una exposició per donar a conèixer publicacions clandestines

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB) ha presentat l’exposició “Quan plovien octavetes. Clandestinitat, premsa i propaganda antifranquista”, una mostra de setanta documents originals i reproduccions fotogràfiques publicades durant la dictadura de Franco que es podrà visitar fins a finals de gener del 2022.

28/06/2021 15:50 h

Ajuntament de Barcelona

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona té una de les col·leccions més importants de Catalunya pel que fa a diaris, revistes i butlletins clandestins, octavetes i fulls volanders que es van publicar a la ciutat durant dècades, amb una plenitud que es va assolir a finals dels anys seixanta i als setanta, símbols de l’organització popular, sindical o assembleària antifeixista.

En la col·lecció de premsa, l’AHCB aglutina més d’un miler de títols de publicacions, ja siguin de partits polítics (la meitat), les que procedeixen d’associacions obreres (un 20% del total) i les del moviment universitari, veïnal, feminista, pacifista o les agències d’informació. A més, les octavetes, pamflets i fulls volanders componen un altre àmbit patrimonial i documental en procés de catalogació i digitalització.

Les publicacions es van elaborar en la clandestinitat o a l’exili, en condicions precàries i sovint perilloses. La seva creació i difusió va contribuir a la vertebració de les organitzacions antifranquistes i dels moviments socials, va servir com a eina d’agitació i propaganda i va potenciar la socialització de la protesta col·laborant a construir una cultura de resistència davant del feixisme.

Etiquetes associades a la notícia