Què és l’urbanisme tàctic? Va més enllà de la pintura de colors

L’urbanisme tàctic és una fórmula de transformació urbana senzilla i poderosa, que segueixen ciutats de tot el món i que permet canviar com s’usa un espai amb elements temporals i més econòmics. Es basa en actuacions provisionals i reversibles, assequibles i àgils, com franges de colors, mobiliari urbà, jardineres que es poden moure o jocs pintats a terra.

22/03/2021 17:26 h

Ajuntament de Barcelona

A Barcelona hi apostem des de fa anys perquè:

  • És ideal quan cal fer canvis amb rapidesa o no es disposa del finançament necessari.
  • Permet veure els usos alternatius d’un espai.
  • Permet innovar i comprovar si s’ajusta a les necessitats de la ciutadania.

El projecte definitiu, modificable

Si la transformació duta a terme amb urbanisme tàctic funciona, es fa permanent més endavant, d’obra. Si cal fer-hi canvis, el projecte final s’ajusta. Així, el projecte definitiu serà òptim perquè el veïnat ja s’ha pogut fer seu l’espai, aprofitar-lo i gaudir-ne. Mentre es dissenya el projecte, s’ha pogut comprovar quins usos li han donat els veïns i les veïnes, si hi falta algun element (com bancs o taules) o si cal redistribuir-los.

On s’ha aplicat ja l’urbanisme tàctic?

A la ciutat, l’urbanisme tàctic ha transformat la vida a les superilles de Sant Antoni i el Poblenou, ha augmentat la seguretat als entorns de les escoles i ha ampliat les voreres de la ronda de la Universitat o de la via Laietana. Gràcies a l’urbanisme tàctic hem donat resposta als reptes de la pandèmia guanyant espai per passejar, creant noves terrasses de bars i restaurants i ampliant-ne les existents.

El carrer de Pelai estrena un nou disseny

El carrer de Pelai guanyarà 1.500 metres quadrats per als vianants i el teixit comercial. També s’hi reduirà el trànsit, amb menys carrils de circulació. El projecte dona resposta a les demandes del veïnat i els comerciants i impulsarà econòmicament el centre.

Aquesta actuació és la primera que incorpora un nou disseny, basat en el característic panot, amb el nom del carrer, pictogrames explicatius i colors de tons càlids i amables.

Tota la informació, al nou web barcelona.cat/urbanismetactic.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades