Rajoy no accepta l’oferta de reubicar directament 100 persones d’Atenes a Barcelona

24/03/2016 13:57 h

Ajuntament de Barcelona

El Govern central “tindrà en compte” l’oferiment de l’Ajuntament d’acollir a Barcelona 100 persones refugiades que actualment són a Atenes, però ho farà en el marc del programa de reubicació i reassentament a què es va comprometre l’any passat amb els seus socis europeus. En total, es tracta de 17.337 persones que hauria d’acollir en dos anys, només divuit de les quals han arribat a l’Estat espanyol.

Aquesta és la resposta que el president espanyol, Mariano Rajoy, ha donat a la carta que li va enviar l’alcaldessa, Ada Colau, la setmana passada, en el marc de l’acord entre ciutats subscrit amb el seu homòleg d’Atenes, Giorgos Kaminis.

Rajoy agraeix “la generositat” de l’Ajuntament i de la ciutat de Barcelona i demana a Colau que informi el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) dels recursos de què disposa l’Ajuntament “per poder ordenar de la manera més convenient possible l’acollida” dels refugiats que arribin a l’Estat.

En la carta, Rajoy afirma que ha comunicat a les autoritats d’Itàlia i de Grècia que iniciarà “amb caràcter immediat” la reubicació de 32 refugiats més des d’Itàlia i de 150 des de Grècia. El president espanyol recorda que l’Estat té la competència exclusiva en matèria d’asil i precisa que totes dues operacions s’hauran de dur a terme en el marc dels procediments europeus.

El Govern central també anuncia que està treballant amb l’ACNUR per posar en marxa l’arribada a l’Estat de 285 refugiats abans de finals d’abril. En aquest cas, es tracta de persones que han fugit del conflicte sirià i que actualment es troben en els països limítrofs de la regió. L’Estat n’hauria d’haver acollit 854 durant el 2015 en el marc del Programa nacional de reassentament de refugiats a Espanya.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, ha fet referència a la resposta del Govern central a l’oferiment de l’Ajuntament durant la visita que han dut a terme els mitjans de comunicació a la Casa Bloc, l’edifici del districte propietat de l’Incasòl, on es traslladaran aviat persones refugiades que ja són a la ciutat.

En nom de l’Ajuntament, Ortiz ha denunciat que la resposta “tanca la possibilitat d’obrir la solidaritat entre ciutats” i és “una nova mostra de manca de compromís” de l’Estat amb el drama humà que viuen les persones refugiades i un “incompliment flagrant” dels drets humans.

Com ha sol·licitat el president del Govern espanyol, l’Ajuntament farà arribar en els propers dies al Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social i a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) la seva disponibilitat d’acollir les persones refugiades i garantir així que res no impedeixi que arribin a Barcelona.