Ratificat l’acord amb la Sagrada Família per millorar la gestió de l’entorn

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat ratifica l’acord amb la Sagrada Família que contribuirà a finançar les despeses municipals que generen les seves activitats en l’espai públic i la mobilitat, amb una inversió de 36 milions d’euros l’any. A més, se’n regularitzaran les obres, després de 130 anys de treballs sense llicència.

15/11/2018 11:00 h

Ajuntament de Barcelona

L’objectiu de l’acord històric signat el 18 d’octubre amb la Junta Constructora de la Sagrada Família és protegir la vida veïnal, atenuar l’ús intensiu de l’espai públic i la mobilitat i millorar la gestió de la massificació turística que genera l’atracció del temple, l’edifici més visitat de la ciutat, amb 20 milions de visitants cada any.

Un transport públic eficient per al veïnat

La Sagrada Família aportarà 22 milions d’euros, 200.000 euros anuals, per finançar la xarxa de transport públic. També destinarà 7 milions a millorar l’accessibilitat del metro, amb actuacions que es concretaran en una comissió de treball. Entre les opcions que es plantegen hi ha la de crear un accés directe al temple o a l’exterior i l’ampliació dels accessos existents.

Un entorn per al veïnat

La basílica invertirà 4 milions a reurbanitzar els carrers de Sardenya, Provença, la Marina i Mallorca. Els trams, els projectes específics i el seu desenvolupament es definiran en un procés participatiu amb el teixit social del barri.

A més, es destinaran 3 milions d’euros al manteniment i la neteja de carrers, a seguretat i agents cívics.

Capacitat màxima limitada

Per controlar l’afluència de visitants, no es podrà augmentar el límit actual de capacitat fins al 2026, data prevista del final de les obres, i l’accés a la botiga s’haurà de fer des de l’interior del temple.

Regularització de les obres

L’acord amb la Sagrada Família inclou la regularització de les obres, després de 130 anys de treballs sense llicència.

Per formalitzar els permisos és necessari un pla especial urbanístic integral (PEUI), que es tramitarà properament, i la modificació del Pla general metropolità (MPGM) que s’ha aprovat inicialment en la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, i ara està pendent de l’aprovació definitiva en la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona.

El projecte de Gaudí

El pla urbanístic aprovat inclou la construcció de la capella de l’Assumpta del temple, que ocuparà una part de la vorera del costat mar del carrer de Provença. La pacificació de la via entre la Marina i Sardenya, on s’ha suprimit la circulació de vehicles i les places d’aparcament i s’han guanyat més de cinc metres per als vianants, minimitza l’impacte de l’ampliació del temple.

A fi d’estudiar les solucions urbanístiques per enllestir el projecte d’Antoni Gaudí a les zones que no es recullen en l’acord signat avui, com l’escalinata d’accés a la façana de la Glòria pel carrer de Mallorca, es constituirà una comissió de treball amb el patronat, el veïnat i les entitats, un cop acabats els tràmits.

Notícies relacionades