Recordem la transsexual Sonia Rescalvo 28 anys després del seu assassinat

Diumenge, 6 d’octubre, a partir de les onze del matí, tindrà lloc l’acte en memòria de Sonia Rescalvo Zafra, la dona transsexual assassinada per un grup de neonazis l’any 1991.

25/09/2019 15:39 h

Meritxell Guixà

La trobada tindrà lloc al parc de la Ciutadella, a la glorieta de la Transsexual Sonia, que porta el seu nom des de l’any 2013.

Sonia Rescalvo va néixer a Conca l’any 1956, i el 1961, amb 16 anys, es va traslladar a Barcelona. A la Ciutat Comtal va entrar a formar part del món artístic del Paral·lel i, en concret, del Teatre Arnau. Va treballar molts anys com a vedet, i va arribar a tenir molta fama.

Amb la crisi de l’espectacle de varietats, es va haver de traslladar al parc de la Ciutadella per viure-hi i treballar-hi.

Assassinat i condemna

La matinada del 6 d’octubre de 1991 va ser assassinada brutalment per un grup de caps rapats nazis a la glorieta del parc de la Ciutadella. La Sonia dormia en aquesta glorieta amb la seva amiga Doris, que també va ser agredida. Abans de fugir, el grup de nazis va agredir un rodamon a l’hivernacle del parc i el va deixar cec.

Els fets van ser denunciats pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) i la Coordinadora Gai-Lesbiana. L’any 1994 es va fer el judici a l’Audiència Provincial de Barcelona i la sentència va ser condemnatòria per un delicte d’assassinat.

L’any 2013, a proposta de la Plataforma LGTBIcat, es va donar el nom de Transsexual Sonia a la glorieta on va ser assassinada.

Acte del 2019

L’acte, presentat per l’activista trans Sabrina Sánchez, començarà a les onze del matí amb diferents activitats al voltant de la glorieta: una biblioteca vivent, una sessió de contes de tema trans i activitats adreçades als infants.

A les dotze la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez Castaño, donarà la benvinguda als assistents, i tot seguit intervindran en l’acte membres del moviment activista LGTBI de la ciutat per reivindicar la figura de la Sonia i el que ha representat en la lluita contra els delictes d’odi i en la defensa de les diversitats.

L’acte l’organitza l’Ajuntament de Barcelona amb la participació de les entitats del Consell Municipal LGTBI de Barcelona.

Us hi esperem!

Etiquetes associades a la notícia