Recuperació de passatge al transport públic i increment de l'ús de la bicicleta

La setmana passada, la mobilitat de Barcelona va experimentar variacions: un increment del 26% dels desplaçaments en transport públic i una pujada del 198% en l’ús dels carrils bici de la ciutat, atribuïble sobretot a la pràctica esportiva, així com un increment de l’1% en vehicle privat motoritzat.

11/05/2020 08:22 h

Ecologia Urbana

Amb les darreres modificacions del confinament decretades pel Govern central, s’ha vist un increment de la mobilitat i variacions als mitjans de desplaçament.

El passat dijous 7 de maig, el transport públic de la ciutat de Barcelona va registrar un total de 338.000 desplaçaments (estimació feta en base a les dades de l’Autoritat del Transport Metropolità) fet que suposa un increment del 26,4% respecte dijous de la setmana anterior (30 d’abril). Es tracta, doncs, de 70.000 viatges més que s’han fet amb algun dels diferents operadors que donen servei a la capital catalana (Metro i Autobusos de TMB, FGC, RENFE, TRAM i autobusos interurbans).

En comparació als desplaçaments que es realitzaven abans de l’emergència sanitària per la covid-19 aquestes xifres encara mostren una reducció del passatge del -86%.

A nivell de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), ahir el metro va registrar 208.438 validacions, un 21,3% més que la setmana passada i a la xarxa d’autobús es van fer 94.939 validacions, un 27,2% més. Tanmateix, respecte els viatges que es feien habitualment en un dia laborable abans de l’emergència sanitària, les dades suposen una reducció de passatge del -84,8% en el cas del metro i del -87,8% si parlem del bus.

Les dades de recuperació a metro i autobusos es produeixen en paral·lel a l’aplicació de noves mesures de seguretat al transport públic, entre les quals destaca l’obligatorietat de viatjar amb mascareta. Durant aquesta setmana voluntaris de l’Ajuntament de Barcelona i la Creu Roja han repartit un total de 225.000 mascaretes als usuaris d’aquests transports, que s’han distribuït en un total de 26 estacions i punts d’enllaç de la xarxa ferroviària.

En relació al vehicle privat motoritzat, la setmana passada es van produir un total de 678.000 desplaçaments diaris, el que suposa que el trànsit global de la ciutat s’ha incrementat en un 1% si es compara amb les dades de la setmana anterior. No obstant, en relació a les xifres del mes de febrer, el trànsit global registra reduccions del -59,3%.

Per àmbits, els accessos experimenten una davallada del -62,7%, l’interior de la ciutat un -60,7% i les Rondes un -51,8%. Són unes disminucions de trànsit equiparables a les registrades els primers dies d’aplicació de l’Estat d’Alarma.

Més de 100.000 desplaçaments diaris amb bicicleta

L’ús dels carrils bici s’ha incrementat en un 198% respecte la setmana passada i a dia d’avui
s’estan registrant un total de 102.000 moviments diaris.

S’observa que la franja més utilitzada dels carrils és de 7 a 10 hores del matí, coincidint en gran part amb l’horari permès per a passejades i activitat esportiva.

De manera que l’increment de la mobilitat ciclista recull també aquests moviments relacionats amb el lleure.

En relació als desplaçaments que es feien abans de l’emergència sanitària, l’ús dels carrils bici encara presenta una baixada del -40,7%.

Increment de l’oferta del servei de rodalies en dies laborables

Des d’avui, dilluns 11 de maig, Renfe incrementa l’oferta al servei de rodalies de Barcelona en hora punta fins el 90% i del 87% durant la resta de la jornada els dies laborables de dilluns a divendres.

Aquesta mesura s’ha pres de forma coordinada amb el titular del servei i segueix els paràmetres marcats per les autoritats. Tant el cap de setmana com a la resta de línies de Rodalies de Catalunya es segueix prestant l’oferta actual.

Durant aquesta última setmana els serveis de Rodalies han registrat un descens diari de demanda que ha està rondant el -86%. D’aquesta manera es manté com a màxim, un nivell d’ocupació que representi un 50% de la capacitat màxima. Així doncs, es respecta el propòsit de mantenir distàncies entre els viatgers recomanades per les autoritats sanitàries.

 

Etiquetes associades a la notícia