Recuperades més de 470 obres del llegat de Muñoz Ramonet

En un primer inventari s’ha pogut comprovar que la majoria coincideixen amb la llista d’obres reclamades per la Fundació Muñoz Ramonet i que formen part de la col·lecció d’art Bosch i Catarineu. Les obres han estat requisades en una operació de la Unitat Central de Patrimoni Històric de la Guàrdia Civil (UCO), coordinada i dirigida pel jutjat número 29 de Barcelona, que instrueix la causa penal que la fundació va interposar l’any 2014 contra les filles de l’empresari.

02/10/2020 15:50 h

Ajuntament de Barcelona

El conjunt de pintures i dibuixos és el més nombrós i reuneix obres de tècniques, suports, escoles i períodes diversos:

  • Compartiments de retaules dels segles XIV-XVI: 17
  • Pintura dels segles XVI al XVIII: 53
  • Pintura del segle XIX: 93
  • Pintura del segle XX: 213

Al febrer va culminar l’operació policial amb la confiscació d’un primer paquet d’obres d’art, i al març es va efectuar una segona operació en domicilis particulars i en diverses seus socials de les querellades, on es va requisar un altre conjunt d’obres i també es van localitzar inventaris, assegurances econòmiques de les obres i diferents documents d’interès per a la investigació. Es tracta d’un primer pas, ja que encara queda una àmplia sèrie d’obres per localitzar: al voltant de 50 pintures i dibuixos, 7 escultures, 173 miniatures i 13 ivoris.

Ja són 25 anys de processos judicials

En el darrer testament Julio Muñoz Ramonet va nomenar les seves quatre filles hereves universals del seu ingent patrimoni i va establir diferents llegats; a més, va concretar la voluntat de donar una dimensió pública a la col·lecció d’art que havia confeccionat i la va llegar a la ciutat a través de les dues cases que la contenien, als carrers de Muntaner, 282-288, i de l’Avenir, 26-28.

Tant les filles com els marmessors del testament van silenciar i ocultar a l’Ajuntament aquest fet, i l’Ajuntament va trigar quatre anys a descobrir-ho. L’obstrucció continuada per part de les filles per evitar que les últimes voluntats del seu pare es realitzessin va obligar la Fundació Julio Muñoz Ramonet a interposar diferents demandes civils, que van culminar el 10 d’abril de 2013 amb el lliurament de claus de les propietats.

Apropiació indeguda del llegat i procediment penal

Resoltes les qüestions civils sobre la titularitat del llegat a partir de la sentència ferma del Tribunal Suprem dictada l’any 2012, el jutjat de primera instància núm. 1 de Barcelona va requerir a les demandades que retornessin també el contingut de les propietats.

El juliol del 2013 es va poder constatar que les obres d’art més característiques i importants de la col·lecció no es trobaven als immobles situats als carrers de Muntaner i de l’Avenir.

L’any 2014 l’ocultació per part de les querellades va obligar la Fundació Julio Muñoz Ramonet a interposar una querella que es va adreçar al jutjat d’instrucció número 29 de Barcelona, que des de llavors instrueix el cas.

Etiquetes associades a la notícia