Reflexions sobre democràcia, tecnologia i ciutat, eixos de la pròxima edició de “Ciutat oberta”

Entre el 13 i el 18 d’octubre se celebrarà la segona edició de la Biennal de Pensament “Ciutat oberta”, una trobada dedicada a analitzar les transformacions d’aquest canvi d’època, posar en comú projectes d’innovació, analitzar la diversitat i, en definitiva, reflexionar sobre els grans reptes de la societat contemporània, prestant un interès especial a les aportacions que pot fer a aquest debat l’àmbit urbà. La revolució digital, l’economia globalitzada i els avenços científics se sumen a reptes com el canvi climàtic, el futur del treball o l’augment de les desigualtats. Tots aquests factors seran debatuts pels ponents que participaran en aquesta nova edició de la Biennal.

31/07/2020 11:39 h

Ajuntament de Barcelona

Els experts i expertes en àmbits diversos que participaran en la Biennal de Pensament es preguntaran com fer front d’una manera col·lectiva a aquests reptes des de punts de vista, disciplines i camps del coneixement especialment diversos, amb projectes de futur realistes i sostenibles, un llenguatge assequible i a l’abast de la població en general i tenint en compte els reptes que ha plantejat la crisi sanitària de la covid-19. I ho faran a través de tres eixos, que marcaran els debats i les activitats de “Ciutat oberta”.

Tecnologia

La tecnologia, que havia estat fins ara la font principal de les visions alternatives al món real, s’ha vist superada finalment per l’emergència climàtica i sanitària. Aquestes crisis, però, ofereixen la possibilitat de canviar la cultura de dret al consum de serveis en què vivim instal·lats per una altra que es basi en la gestió reflexiva i comunitària dels recursos.

Urbanisme i ciutat

A l’hora de pensar en el futur, les ciutats segueixen sent escenaris clau. Són un punt de trobada i espais on relacionar-se, però fan front als reptes de convertir-se en espais més habitables, dotats de mecanismes digitals que permetin la coexistència dels nivells global i local, espais sostenibles des del punt de vista ecològic que, a més, tinguin cura dels qui hi viuen… Experts de camps diversos reflexionaran sobre els interrogants, que són a la vegada oportunitats de canvi, que planen sobre les nostres ciutats: des de l’accés a l’habitatge fins als nous models de mobilitat, passant per la integració de l’ecologia i la sostenibilitat. Es tracta, en definitiva, de repensar les ciutats posant la vida i les persones al centre del seu disseny.

El futur de la democràcia 

El sentit i el futur de la democràcia en els temps en què vivim serà el tercer eix de les trobades. Aquest sistema polític està tan lligat com se’ns ha fet creure a l’economia de mercat? Reforça o debilita la ciutadania la lògica extractiva del capitalisme? El populisme, un terme encara per definir més enllà de les lluites partidistes, i l’expansió que ha experimentat en els últims temps serà un altre dels temes que es debatran, així com la transformació necessària de les consciències de la ciutadania que requerirà la integració d’una transició ecològica i mediambiental a les ciutats del futur immediat.

Condueix la Biennal un consell assessor, del qual forma part el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), però també l’arquitecte Josep Ferrando; el professor de filosofia moral i política Daniel Gamper; el dissenyador i activista Adrià Garcia Mateu; l’arquitecta, investigadora, comunicadora, música i cantautora Núria Moliner; la periodista i investigadora Marta Peirano, i el professor de filosofia César Rendueles.

Entre els convidats que participaran com a ponents en les diverses activitats de la Biennal hi ha artistes com l’escriptora Margaret Atwood, la intèrpret musical (i moltes coses més) Maria Arnal, la companyia teatral La Calòrica, el poeta Enric Casasses, la coreògrafa i ballarina Núria Guiu, l’escriptora Cristina Morales, l’artista Alicia Kopf, la poeta i rapsoda sud-africana Koleka Putuma, l’artista Jesús C. González Fernández (¥€$Si Perse) i l’escriptora Irene Solà, per esmentar-ne només uns quants. També participaran en les trobades noms del pensament que van des de la filòsofa Marina Garcés fins a Alícia García Ruiz, Javier Gomà, Ignacio Sánchez Cuenca, l’antropòloga Yayo Herrero, l’escriptor i filòsof Santiago Alba Rico o el catedràtic de filosofia política Daniel Innerarity.

Arquitectes, urbanistes i experts en ciutats com Jaime Palomera, la doctora en geografia Mara Ferreri, el també geògraf Oriol Nel·lo, la periodista i antropòloga Núria Alabao, l’especialista en planificació urbana Tomás Díez o els i les arquitectes Elena Albareda, Izaskun Chinchilla i Coque Claret s’afegiran, entre molts altres, a una festa de les idees en què també tindran un espai activistes com Sasha Constanza-Chock, Anne Cath, Peter Frase, Adrià Garcia Mateu, l’antropòleg Emilio Santiago Muíño o Òscar Guayabero, per esmentar-ne alguns.

Completen la llista de participants un seguit de científics, entre els quals destaquen el nord-americà Neil Gershenfeld, l’epidemiòleg Manuel Franco o la filòsofa Helen Hester.

La llista és encara més llarga. Si voleu conèixer tots els ponents de la Biennal de Pensament “Ciutat oberta” i saber més coses sobre aquesta trobada, consulteu el seu web a partir del mes de setembre.