Regulació pionera per posar ordre en l’àmbit dels supermercats i les macrocuines fantasma a la ciutat

El nou Pla especial d’usos aprovat inicialment prohibeix els supermercats fantasma a tota la ciutat i limita les macrocuines a les zones industrials en condicions molt específiques. Les noves regulacions també busquen ordenar i limitar l’ús intensiu de l’espai públic per part dels repartidors i els seus vehicles. Aquesta nova normativa sorgeix arran del creixement d’aquest tipus d’activitats i dels establiments que es dediquen al repartiment a domicili a través de la venda en línia —que s’ha accelerat sobretot durant els dos últims anys de pandèmia— i els problemes i tensions veïnals que se’n deriven. Paral·lelament, també busca protegir el model comercial de proximitat, les botigues de barri i la vida quotidiana de la ciutadania.

11/03/2022 15:26 h

Ajuntament de Barcelona

S’estableix la prohibició dels supermercats fantasma (també coneguts com dark stores, magatzems d’aliments on es preparen compres en línia d’entrega a domicili) a tota la ciutat. Pel que fa a les cuines fantasma (cuines industrials o agrupades, normalment en grans espais opacs que generen, entre d’altres, problemes de sorolls i olors), es limiten a sòls industrials i en condicions molt específiques. Així, aquests establiments s’hauran de situar en carrers de més de 25 metres d’ample i separats per un radi de 400 metres de distància respecte a altres locals del mateix tipus.

Tampoc no es podran obrir més magatzems temporals de mercaderies no perilloses, que acostumen a ser espais amb armaris on deixar equipatge, bosses, maletes o similars, destinats sobretot a l’ús turístic.

Aquest pla afecta també altres establiments, com els de plats preparats, per garantir-ne un creixement controlat. Així, es limita a un el nombre de nous locals de plats preparats en un radi de 100 metres, i els locals de més de 100 metres quadrats no podran situar-se en carrers de menys de 7 metres d’ample ni superar els 300 metres quadrats.

Més espai per als repartidors i els vehicles

D’altra banda, es vol regularitzar l’ús de l’espai públic relacionat amb el temps d’espera i el moviment dels repartidors. Per això, d’acord amb una sèrie de condicions, s’hauran de tramitar autoritzacions especials en el termini dels dos anys vinents.

Per aconseguir el permís, s’haurà de disposar d’espais interns d’espera per als repartidors i els vehicles de repartiment, que s’establiran de manera proporcional a la mida de l’establiment. En el cas de les macrocuines, hauran de reservar 10 metres quadrats per estació de cocció o per cada 100 metres quadrats de superfície, mentre que els locals de plats preparats que tinguin més de 100 metres quadrats n’hauran de reservar 5 per cada 100 metres quadrats.

Pel que fa als restaurants, els de menys de 150 metres quadrats situats en carrers de més de 7 metres d’ample i que formin part de la xarxa d’eixos verds o que siguin de prioritat per a vianants o de prioritat invertida hauran de reservar 3 metres quadrats per cada 100 metres quadrats de local. En el cas dels de més de 150 metres quadrats, l’espai reservat haurà de ser de 5 metres per cada 100 metres quadrats. Els locals que quedin fora d’aquests grups poden disposar del permís sense haver de reservar espai.

El nou Pla especial d’usos s’ha aprovat inicialment i ara s’obre un període d’exposició pública de dos mesos i un procés participatiu per al veïnat, entitats i partits polítics.