Resultats del primer Baròmetre d’opinió de Barcelona de l’any

Entre el 24 i el 31 de maig s’han entrevistat vuit-cents barcelonins i barcelonines amb dret a vot a les eleccions municipals per copsar l’opinió de la ciutadania de Barcelona en el Baròmetre semestral. L’enquesta es fa cada sis mesos i inclou aspectes polítics, a banda de recollir indicadors bàsics d’opinió sobre la ciutat i la gestió municipal.

04/07/2022 16:30 h

Ajuntament de Barcelona

Més d’un 83% de les persones enquestades pel Baròmetre es mostren molt o bastant preocupades per la guerra d’Ucraïna. El neguit és més gran entre les dones que entre els homes i entre les persones grans que entre les joves. Prop del 80% considera que el conflicte tindrà un impacte negatiu (43,4%) o molt negatiu (36,3%) en l’economia de la ciutat.

Els barcelonins i barcelonines fan una valoració excel·lent de l’acollida de persones refugiades provinents d’Ucraïna, i tres quartes parts de les persones entrevistades hi donen suport. Només un 7,4% s’hi oposa i un 11,2% diu que no sap com valorar-la.

Un altre focus de preocupació és la inflació econòmica. En aquest sentit, el primer Baròmetre de l’any mostra l’impacte de la situació de pujada de preus en els hàbits de la vida diària. Més del 64% de la ciutadania afirma que ha modificat l’ús dels electrodomèstics per estalviar, i entre el 45 i el 51% ha reduït o pensa reduir l’ús de la calefacció, les sortides a bars o restaurants, les sortides de lleure, l’ús de l’aire condicionat, la compra d’aliments o les sortides de lleure fora de la ciutat.

Pel que fa a la percepció de la ciutat, tot i que una majoria creu que la situació a la ciutat ha empitjorat arran de la pandèmia, el 54,2% considera que millorarà en el futur.

Els problemes que més preocupen els barcelonins i les barcelonines són la inseguretat (22%), la neteja (11,5%), la gestió política municipal (7,7%), l’accés a l’habitatge (7,3%) i el turisme (6,1%).

Amb les vacances d’estiu a tocar, el 31% de les persones enquestades afirmen que enguany es quedaran a la ciutat i un 26,5% a Catalunya i un 25,5% a Espanya. En canvi, el 17,3% té plans per viatjar a l’estranger.

L’últim Baròmetre amb preguntes de caire polític abans de les eleccions del 2023

Quant a la valoració dels líders municipals, Ernest Maragall encapçala la llista amb un 5,2 de nota mitjana, seguit de Neus Munté, amb un 5. Jaume Collboni obté un 4,7 i Ada Colau ocupa el quart lloc, amb un 4,1. Josep Bou obté la pitjor nota mitjana, un 3.

Segons les respostes referents a la intenció de vot en el moment actual, BComú puja i arriba a l’11,9% d’intenció directa, un punt més que ERC (10,9%). El 7,5% s’inclina pel PSC i el 3,4% per J×Cat. La resta de partits quedarien fora del consistori: la CUP (2,9%), el PP (1,7%), VOX (1,1%), Ciutadans (0,8%) i el PDeCAT (0,2%).

Destaca l’alt nombre de persones indecises. Un 35,8% declara que anirà a votar, però encara no sap a qui. És una xifra molt més alta que la de l’any passat (21,4%).

Aquesta enquesta semestral s’emmarca en el Pla d’estudis sociològics (PES) 2020-2023.

Consulteu totes les dades del Baròmetre de Barcelona del juny del 2022.

Etiquetes associades a la notícia