Rua Xic Escena crea lligams culturals al Poble Sec

18/06/2014 10:13 h

Sants-Montjuïc TV

El Rua Xic Escena torna als carrers del Poble Sec. Enguany arriba a la quarta edició i ho fa amb l’objectiu de millorar la convivència entre les diferents cultures que hi ha al barri i millorar l’autoestima del veïnat. Per aconseguir-ho, una trentena de participants de totes les edats i procedències crearan una obra de teatre sobre la interculturalitat basada en les seves vivències.

Vídeo ‘Rua Xic Escena’

Al capdavant d’aquesta iniciativa hi ha l’Associació Cultural Marabal, encarregada de coordinar Rua Xic Escena des que va néixer. El projecte es divideix en diferents fases. Tot just ara acaba la primera d’elles, que ha servit perquè els participants es coneguin una mica més gràcies als tallers d’interculturalitat.

L’activitat tornarà després de l’estiu. Aleshores la direcció artística ja tindrà enllestit un guió teatral i els participants començaran a treballar la interpretació i l’escenografia. “Rua Xic és un projecte comunitari, de creació comunitària, que el que busca és que durant un procés de creació de diversos mesos, implicar veïns, veïnes, entitats i organitzacions del barri per intentar motivar la xarxa, l’intercanvi a partir de la creació“, explicar el director del projecte, Joel Álvarez.

I cada participant aporta el seu granet de sorra. La Belén Valverde, una de les participants, hi ha aportat el punt de vista adolescent: “Jo crec que tant jo com algun altre noi de la meva edat hem aportat joventut, energia, ganes de fer coses i creativitat”, diu. O la Cecilia Rocas, que explica que “desde la meva cultura he aportat els meus costums i la forma en què vivim a Argentina, compartida amb la gent d’aquí i d’altres països”.

El projecte culminarà durant el mes de novembre amb una representació teatral al Museu d’Arqueologia de Catalunya i una gran rua que recorrerà els carrers del barri.

Rua Xic va nèixer l’any 2011 amb motiu del 5è aniversari de la posada en marxa del Pla Comunitari del Poble Sec, un mecanisme creat al barri per garantir la convivència i la comunicació entre veïns i associacions de la zona. Un any més tard, el 2012, l’Ajuntament de Barcelona i el Consell Municipal d’Associacions van reconèixer l’èxit del projecte i li van atorgar el Premi Barcelona Associacions.