Salvar vides no és cap delicte

La immobilització a Itàlia del vaixell de l'ONG Proactiva Open Arms, que destina els seus esforços a rescatar al Mediterrani les persones que fugen dels seus països d'origen, ha encès les alarmes a la ciutat, que s'ha ofert per donar tot el suport institucional necessari a l'entitat, fins i tot jurídic.

19/03/2018 19:18 h

Ajuntament de Barcelona

VÍDEO. Ada Colau: “La Unió Europea ha de complir amb les obligacions jurídiques i democràtiques per preservar la vida i els drets humans.”

L’alcaldessa, Ada Colau, ha demanat l’alliberament del vaixell de Proactiva Open Arms retingut per les autoritats italianes al port de Pozzalo, a Sicília. Colau ha explicat que s’ha posat en contacte amb el Consolat d’Itàlia a Barcelona i amb el ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, perquè facin les gestions oportunes per trobar una solució a la retenció del vaixell.

Colau ha titllat la situació d’inadmissible, ha explicat que la ciutat oferirà suport jurídic a l’ONG quan el necessiti i ha manifestat: “Europa criminalitza gent que s’està jugant la vida per salvar vides, és tot Europa qui naufraga al Mediterrani amb actuacions com aquesta.”

Atrapats a Sicília

Durant el rescat de 101 persones que navegaven amb una petita embarcació inflable a 73 milles nàutiques de les costes de Líbia, en aigües internacionals, l’equip de Proactiva Open Arms es va veure sorprès per una patrullera de guardacostes libis, que els va amenaçar amb la mort si no els retornaven les dones i els infants rescatats. L’enfrontament va generar un ambient de molta tensió i pànic que va durar gairebé dues hores, abans que els guardacostes es retiressin.

El vaixell, amb 218 persones rescatades en total, va posar rumb al nord, però ningú no els va oferir un port segur on desembarcar. Després de més de 24 hores a la deriva i de negociacions entre els governs espanyol i italià, Roma els va donar llum verda per desembarcar al port de Pozzallo, al sud de Sicília.

Diumenge, i per ordre de la Fiscalia de Catània, el Govern italià va confiscar preventivament el vaixell de Proactiva Open Arms i va acusar l’ONG d’afavorir la immigració clandestina i de no haver lliurat els nàufrags a les autoritats líbies.

Ajuda per als qui ajuden

El febrer es van signar dos convenis amb Proactiva Open Arms i Save the Children, amb un pressupost de 100.000 euros per a cada entitat, a fi d’ajudar-les en la tasca humanitària al Mediterrani. Aquest conveni s’emmarca en la política de cooperació i justícia global de l’Ajuntament de Barcelona.

Proactiva Open Arms té un equip permanent de voluntaris professionals amb una llarga trajectòria en el sector del socorrisme, i també embarcacions de rescat, motos aquàtiques i equipament professional. L’ONG calcula que des del 2015 fins al 2018 ha salvat més de 58.000 persones de morir ofegades.

Etiquetes associades a la notícia