El programa municipal per a persones refugiades amplia places i recursos

13/02/2017 18:36 h

Rafa Besoli

Abans de finals de febrer, el programa Nausica sumarà 34 places noves, que s’afegiran a les 47 places que es van obrir al mes d’octubre i que permeten atendre persones demandants d’asil que pel seu perfil quedaven excloses del programa estatal.

El programa Nausica, emmarcat en el pla “Barcelona, ciutat refugi”, és el primer programa municipal d’acollida de persones refugiades de l’Estat. Ofereix un servei d’habitatge temporal i un seguiment social integral que pretén que els usuaris assoleixin el grau d’autonomia necessària.

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, acompanyat del director d’Atenció i Acollida a Immigració, Ramon Sanahuja, han presentat l’ampliació del programa Nausica d’acollida a persones refugiades.

Amb iniciatives com Nausica, l’Ajuntament vol donar resposta a necessitats i realitats que la rigidesa del programa estatal d’acollida no cobreix. També és una eina per assenyalar-ne les insuficiències. “L’Estat està fallant en aquesta crisi. Del seu compromís d’acollir 17.000 persones, només n’ha complert un 8%”, ha denunciat Asens. El tinent d’alcaldia ha sentenciat que, tot i no tenir competències en aquests temes, la ciutat s’ofereix, amb recursos com Nausica, a ajudar a assolir el compromís estatal.

“L’Estat té els recursos econòmics europeus per al refugi, però van a parar principalment al control de fronteres i a les polítiques de retorn. “És legal, però considerem que és immoral”, ha manifestat Asens. En aquest sentit, també ha denunciat “l’opacitat” de l’Estat pel que fa a la gestió d’aquests fons i ha reclamat més recursos per a les ciutats que, com Barcelona i el seu programa Nausica, “hem passat del ‘volem acollir’, al ‘ja estem acollint'”.

Nausica aposta per polítiques d’ajuda i inclusió gestionades, a més, de manera conjunta amb sis entitats de la ciutat especialitzades en immigració i refugi: la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), Accem, Iniciatives Solidàries, la fundació Ficat, la fundació Benallar i Acathi. Aquesta última entitat coordinarà vuit places destinades a persones refugiades del col·lectiu LGTBI, una especificitat que col·loca Nausica i Barcelona al costat d’altres ciutats pioneres en la implementació d’aquest tipus de recursos, com Berlín.

Creix la demanda d’informació sobre asil

Nausica permet donar resposta a les necessitats generades per l’increment de persones ateses al Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER). Durant el gener del 2017 es va atendre un total de 566 persones, un 85% més que el 2016. L’increment ja era perceptible l’any 2016, quan es van atendre 2.292 persones, un 67% més que l’any anterior. Quant als menors d’edat, el número ha crescut un 46% respecte al 2015: de 250 menors atesos a 364.

Els destinataris del programa Nausica són les persones sol·licitants d’asil que han rebut atenció mitjançant el programa estatal i que n’han esgotat les prestacions sense assolir l’autonomia, o bé que hi han perdut el dret i n’han quedat excloses, perquè han renunciat a la destinació on les enviaven o perquè la pertinença a un grup social determinat, l’estat de salut o l’orientació sexual en desaconsellaven l’allotjament en albergs col·lectius.

Actualment, les persones acollides en pisos del programa Nausica són de fins a deu nacionalitats diferents. La més nombrosa és la ucraïnesa, seguida de la siriana. De les 34 places pendents d’obrir-se properament, 30 corresponen a pisos conveniats amb el Patronat Municipal de l’Habitatge, i la resta, 4 places, corresponen a un habitatge d’una entitat.

El programa Nausica i la seva ampliació, que ja es van presentar a altres ciutats europees dins dels grup de treball Urban Agenda, anirà a la Comissió de Drets de Ciutadania, Presidència, Participació i Seguretat i Prevenció d’aquesta setmana.