Sant Andreu dedica uns jardins a la sindicalista i miliciana Elisa García

Els jardins situats entre els carrers de Pont, Cinca i Segre, al costat de la parròquia de Sant Andreu de Palomar, reben des d’ara el nom de ‘jardins d’Elisa García Sáez’, en honor d’aquesta cooperativista i sindicalista que va morir a Sariñena després de ser ferida per la metralla d’una bomba al front d’Aragó, on feia d’infermera durant la Guerra Civil.

27/10/2018 13:41 h

Ajuntament de Barcelona

Elisa García ja va tenir un carrer a Sant Andreu entre els anys 1937 i 1939,poc després de morir. Però, un cop acabada la guerra, el franquisme en va recuperar el nom originari, el carrer de les Monges.

La proposta de posar el nom d’Elisa García a aquest espai central del barri de Sant Andreu la van fer la Fundació Roca i Galès, la Xarxa d’Economia Solidària, el CIEMEN, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Federació de Cooperatives Agràries.

La mesura respon també a la voluntat de democratitzar l’espai públic de la ciutat i posar noms de dones que han destacat en l’exercici de la seva activitat a carrers, places i altres espais. Darrerament s’han inaugurat jardins dedicats a la soprano especialitzada en música antiga Montserrat Figueres, la matemàtica i astrònoma Assumpció Català, les dones de Motor Ibèrica o el passatge dedicat a la mestra i pedagoga Carme Aymerich.

Qui va ser Elisa García?

Nascuda a Sant Andreu de Palomar el 1916, Elisa García va ser delegada de la Joventut Cooperativista a la Cooperativa L’Andreuenca, i treballava als tallers de la Fabra i Coats. També va militar a la UGT i es va implicar en la vida política local. L’any 1936 va formar part d’una columna de la CNT desplaçada al front d’Aragó, on feia d’infermera.

Va ser ferida de gravetat a Tardienta (Osca) per la metralla d’una bomba i va ser traslladada a Sariñena, on va morir i està enterrada. La localitat aragonesa li va fer un homenatge i va colocar una placa a la seva tomba.

Etiquetes associades a la notícia