Sant Andreu guanya un solar de 6.000 metres quadrats a les Casernes per a equipaments públics

A través d’un contracte de permuta amb Mémora Serveis Funeraris, tota la finca del passeig de Santa Coloma, 22-24, passarà a ser municipal i no s’hi ubicarà cap de les sales de vetlla privades previstes inicialment. A canvi, la funerària rebrà un solar municipal al carrer de Potosí per ubicar les sales de vetlla al mateix districte.

17/06/2022 15:04 h

Ajuntament de Barcelona

La parcel·la es troba a la cantonada entre el passeig de Santa Coloma i el carrer Gran de Sant Andreu, a l’àmbit de les Casernes, i té una superfície de 1.984,93 m2 i 6.000 m2 de sostre edificable. Els usos s’hauran de consensuar amb el veïnat per ajustar-los a les necessitats del barri actuals.

Amb la permuta de terrenys, Mémora Serveis Funeraris rebrà la propietat municipal de la finca del carrer de Potosí, 1-3, de 820 m2 de superfície i 1.500 m2 de sostre edificable, per ubicar sales de vetlla de proximitat al mateix districte. Per compensar la diferència de valor dels dos solars, s’abonaran a l’empresa 740.000 euros.

Amb aquest acord es dona resposta a les demandes veïnals per recuperar el sòl de les Casernes per ubicar-hi serveis que s’ajustin a les necessitats del barri, tal com es va decidir en el procés participatiu de les Casernes de Sant Andreu del 2006.

El Consorci de la Zona Franca va vendre el solar a Mémora Serveis Funeraris

L’abril del 2018 el Consorci de la Zona Franca (CZF) va treure a subhasta la parcel·la de les Casernes i la va adjudicar a Mémora Serveis Funeraris per ubicar-hi sales de vetlla. La subhasta va generar el rebuig dels veïns i veïnes, que reclamaven construir-hi equipaments públics.

Davant el malestar generat al veïnat, el Districte va convocar una taula de treball amb entitats veïnals, el CZF i Mémora, i com a resultat d’aquestes trobades i davant les reivindicacions veïnals, Mémora va cedir a l’Ajuntament de Barcelona, de manera gratuïta i indefinida, el 75% de la parcel·la. Això es va traduir en un pla especial urbanístic d’iniciativa privada que complia la normativa vigent. El setembre passat l’aprovació definitiva del pla es va retirar del Ple per la falta de suport dels grups municipals.

Des de llavors s’ha continuat treballant amb l’empresa per trobar una avinença que beneficiés totes les parts. L’acord estableix els compromisos sobre les operacions patrimonials, els canvis en el planejament urbanístic i la llicència d’obres de l’àmbit de Potosí, amb l’objectiu d’acabar tots els tràmits administratius el primer trimestre del 2023.

Etiquetes associades a la notícia