La Festa Major de Gràcia aposta per la inclusivitat

La Festa Major de Gràcia ha incorporat dues grans novetats: el pregó inclusiu i el Premi a l'accesibilitat dels carrers guarnits.

30/07/2019 20:24 h

Districte Gràcia

El Districte de Gràcia, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i la Fundació Festa Major han treballat per continuar avançant en fer una festa inclusiva per empoderar les persones amb diversitat funcional, enfortir la seva xarxa social i trencar estigmes o prejudicis.

Enguany, la Festa Major de Gràcia 2019 obrirà amb un pregó inclusiu. Les pregoneres són jugadores de bàsquet de l’equip de dones olímpiques amb intel·ligència límit de l’acidH-Lluïsos, medallistes dels Special Olympics d’Abu Dhabi, Madrid, Àvila i Shangai. Elles són la Cristina Pandis, la Xènia Galtés, la Paola Manjón i la Noèlia Bautista.

Una altra novetat és la creació del Premi al carrer més accessible, que comptarà amb un jurat especialitzat: un representant tècnic de discapacitat del Districte, dos representants de l’IMPD i tres representants d’entitats de discapacitat intel·lectual. Aquest premi té com objectiu que, en un futur pròxim, la festa inclusiva sigui un criteri general del conjunt de premis i no un premi específic.

Per tercer any, les persones amb discapacitat visual podran visitar pel seu compte els carrers guarnits seguint una guia feta amb audiodescripció, gràcies al contingut creat amb l’aplicatiu Wheris. També es podrà consultar d’aquesta manera la programació de les festes. A banda, es continuaran organitzant visites guiades adaptades als carrers guarnits i espais de festa, així com al refugi de la Plaça del Diamant.

Cal destacar que també creixen les activitats inclusives en els  programes dels carrers festers, algunes han estat  impulsades pel Districte però també creixen les  programades pels mateixos dels carrers festers (Tordera, plaça de la Vila… ) que incorporen accions inclusives en les seves programacions.

La Festa inclusiva, cada any, comença abans amb la col·laboració que s’estableixen entre diferents carrers festers i entitats amb discapacitat  com  (ATRA, LUDÂLIA;, ACIDh, ENEIDA i CPB) en el procés d’elaboració dels guarniments.

A més, hi haurà un nou itinerari: “La Gràcia rumbera i industrial”, un projecte que neix del projecte comunitari ATRA. Aquest recorregut el realitzaran persones amb trastorn mental que han participat en el programa de formació “La Meva Barcelona des dels ulls de la Inclusió”.

A banda de tot això, hi hauran altres activitats inclusives als espais de Festa impulsades pel districte: Plaça de les Dones del 36, Plaça Revolució i Plaça del Sol. En aquesta última, el grup musical Reperkutim, en el qual hi ha membres amb discapacitat intel·lectual, faran una batucada i taller posterior per tothom, amb adaptació per a persones amb discapacitat auditiva.

Els més menuts també tindran activitats inclusives als carrers festers com el taller de creació d’un marc de fotos, de fer els seus propis pins o de plantar i cuidar un enciam.

Podeu consultar la guia de la Festa inclusiva aquí

 

Etiquetes associades a la notícia