Senyalitzem la memòria obrera i republicana: Lluís Companys i Conrad Miret

En el marc de la Primavera Republicana, tindrà lloc la inauguració de la senyalització d’història i memòria d’una dotzena d’indrets de la ciutat vinculats a persones, fets o llocs rellevants, així com pràctiques socials i culturals que expressen aquests valors democràtics, obrers o republicans.

10/04/2018 14:48 h

Districte Eixample

La finalitat d’instal·lar aquestes plaques de memòria és la de fer present al carrer referents de tradició democràtica popular de Barcelona, que malgrat ser important no ha disposat de la presència que li escau. A l’Eixample els dos personatges històrics triats són el president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys i el comandant de l’exèrcit republicà Conrad Miret i Musté.

Davant de la Gran Via de les Corts Catalanes, 633 -últim domicili del president Companys a Barcelona abans de marxar a l’exili el 23 de gener de 1939- s’instal·larà un faristol en català, castellà i anglès que honora la memòria de qui va ser l’únic president de govern elegit democràticament que va morir executat. L’acte tindrà lloc dimarts 17 d’abril a les 10 h. Dues hores més tard, es farà un homenatge al comandant de l’exèrcit republicà Conrad Miret, eixamplenc que va nèixer al carrer Urgell de Barcelona i va viure al carrer Aribau, 68, on s’instal·larà una placa del nomenclàtor en la seva memòria. Miret va comandar el Batalló de la 140ª Brigada Mixta i un cop a l’exili va ser el cap del Comitè Militar de l’Organització Especial del MOI (Main d’Oeuvre Immigrée) fins que va ser detingut per la Gestapo als Invàlids de París. Va morir assassinat per tortures a mans dels nazis l’any 1942 a la presó parisenca de la Santé, on des del 2013 hi ha instal·lada una placa que el recorda com a heroi de guerra.

La Taula de la Memòria Històrica del Districte de l’Eixample i el regidor Gerardo Pisarello participaran també el 14 d’abril en l’ofrena floral municipal que tindrà lloc a la plaça de la República a Nou Barris.

L’any passat en el marc de La Primavera Republicana, la ciutat va organitzar una festa ciutadana per celebrar els valors republicans i la recuperació del nom popular de la plaça del Cinc d’Oros. Fa dos anys també es va commemorar el 85è aniversari de la proclamació de la Segona República.