Set iniciatives locals per a una ciutat proactiva

El mes de juliol, la Fundació Municipal BIT Habitat va llançar la convocatòria d’ajuts a la innovació urbana “La ciutat proactiva”. Els guanyadors són set projectes que proposen diverses solucions als nous reptes urbans d’inclusió i sostenibilitat que es plantegen a la ciutat arran de la crisi provocada per la covid-19.

31/10/2020 10:18 h

Ajuntament de Barcelona

A la convocatòria s’hi han presentat més de dues-centes associacions, gremis, fundacions, cooperatives, instituts de recerca i ensenyaments, universitats i particulars amb projectes de millora de la qualitat de vida de la ciutadania en àmbits com la sostenibilitat i la resiliència urbana i l’impuls de l’economia local.

Un grup de més de cinquanta persones expertes en innovació urbana en l’àmbit local han escollit els set projectes guanyadors, que rebran 500.000 euros per desenvolupar una prova pilot en el termini d’un any.

Els projectes escollits

  1. La Universitat Politècnica de Catalunya proposa desenvolupar vuit microprojectes de rehabilitació de l’interior d’habitatges i espais comuns al barri del Raval, reproduïbles a Ciutat Vella. El projecte implementarà prototips que permetin millorar les condicions de ventilació i il·luminació d’espais interiors, la distribució funcional, l’accessibilitat d’espais comuns i l’eficiència energètica dels habitatges.
  2. La iniciativa de la cooperativa Aiguasol consisteix a fomentar la col·laboració en les comunitats veïnals aprofitant encara més les cobertes dels edificis multipropietat i facilitant que els edificis s’aproximin a l’autosuficiència energètica per mitjà d’una plataforma digital que en permet l’autogestió.
  3. Co-mida és el nom del projecte de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), que proposa desenvolupar un sistema modular vertical intel·ligent per al cultiu de plantes comestibles que produeixi l’energia necessària per al seu funcionament. L’objectiu del projecte és posar a l’abast dels veïns i les veïnes productes frescos locals alhora que es millora el microclima urbà i la biodiversitat local.
  4. La Fundació Alícia proposa crear una xarxa activa local que doti les persones grans d’un mínim de coneixements, habilitats i motivacions que les ajudi a gestionar la seva alimentació amb la màxima autonomia possible, assegurant que tenen una dieta suficient, segura i adaptada a les seves necessitats socials i de salut.
  5. El Mòdul Habitat Barcelona, o MHBCN, és una infraestructura innovadora i sostenible que vol contribuir a resoldre problemes socials, mediambientals i econòmics lligats a l’habitatge. La prova pilot del projecte del Gremi de Fusta i Moble consistirà en el disseny d’un mòdul base i la fabricació de tres prototips demostratius per implementar-los en diferents punts de la ciutat.
  6. L’empoderament digital dels emprenedors i les emprenedores locals és un factor important per a l’Associació Iniciativa Barcelona Open Data. Per això, el projecte proposa la recollida i anàlisi de dades per fomentar la transició digital del petit comerç del barri.
  7. Barcelona Revolta’t és el projecte de Josep Maria Vallès Casanova, una proposta per implantar un sistema de gestió descentralitzada de matèria orgànica en cinc punts de recollida de Barcelona. La iniciativa vol fomentar l’economia circular i un sistema alimentari més sostenible.

Al web bithabitat.barcelona hi podeu trobar tota la informació dels projectes guanyadors.

Etiquetes associades a la notícia