Sinèrgics, Coworking de Retorn Social, tres anys a Baró de Viver

Des que va iniciar la seva activitat com a equipament singular al 2017, Sinèrgics, al barri de Baró de Viver, ha donat servei a un total de 146 persones emprenedores, de les quals un 57,53% han estat dones i un 42,47% homes.

11/12/2019 14:09 h

Jessica Koper Pellicer

 

La missió de Sinèrgics ha estat produir un impacte directe en la situació socioeconòmica del barri de Baró de Viver. Mitjançant el coworking de retorn social es pretén facilitar les interaccions i cedir recursos a l’entorn del barri més proper, per a poder portar a terme les seves propostes de millora ja sigui a través d’associacions, entitats, comerços o la pròpia ciutadania.

Tota la comunitat professional de coworkers es comprometen a transferir part dels seus coneixements i la seva experiència al conjunt de veïns i veïnes i al teixit associatiu de Baró de Viver. L’equip de Sinèrgics fa de mediador per tal de trobar la millor manera de connectar les competències, habilitats professionals i inquietuds dels coworkers amb les necessitats de les entitats i associacions del barri.

Durant tres anys, la comunitat professional s’ha consolidat oscil·lant al voltant de cinquanta coworkers, la majoria dones. El 2018 es va arribar el màxim d’ocupació amb 57 persones. En relació a l’edat, la mitjana de la comunitat professional se situa en 42 anys.

La persona usuària tipus de Sinèrgics és una dona de més de 40 anys, professional autònoma o freelance. És molt significatiu assenyalar el fet que de les últimes 20 persones que s’han incorporat a la comunitat professional en el darrer any, 14 són dones, un 70 %. Sinèrgics ha vist renovada la seva comunitat professional en prop del 50% durant els últims 11 mesos. 

 

Relació amb l’Economia Social i Solidària

Ha acollit 9 experiències d’emprenedoria social fortament relacionades amb l’àmbit de l’Economia Social i Solidària (ESS). Algunes d’elles, que ja no s’ubiquen a Sinèrgics:

  • Diomcoop, comercialització d’artesania
  • MésEficients, assessoria energètica
  • TM Gestió, gestió de residus industrials / economia circular
  • Coeducacció, disseny i assessorament en matèria de perspectiva de gènere a la comunitat educativa. Ha rebut el premi Ciutat de Barcelona 2019 d’Educació (compartit amb el Col·lectiu Punt6)
  • Novact, disseny i implementació del REC, moneda ciutadana de Barcelona, en el marc del projecte B-MINCOME, liderat per l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona

Actualment, treballen a Sinèrgics tres cooperatives, totes elles membres de la XES Sant Andreu:

  • Coodin, la més antiga de totes, dedicada a la promoció del comerç de proximitat i la dinamització dels eixos comercials de la ciutat
  • +Educació, centrada en el sector del lleure responsable en l’àmbit educatiu i fortament vinculada al projecte +Educació Sant Andreu, premi Carles Capdevila 2018
  • Marges, cooperativa dedicada al treball comunitari i la facilitació de processos de participació ciutadana

 

Retorn Social

Pel que fa a la penetració del FLOC i el retorn social al territori, fins la data s’han incorporat 39 entitats a la plataforma digital i 4 col·laboradors. La funció del FLOC ha estat facilitar i estimular l’intercanvi del talent dels professionals de Sinèrgics amb la comunitat. Aquest projecte d’impuls del retorn en format de moneda digital ha estat finançat per Impulsem els que fas les convocatòries 2017 i 2018.

S’han finalitzat 124 projectes de retorn social. Concretament, 78 han estat externs i d’aquests el 80% han impactat directament a les entitats i/o serveis de Baró de Viver. D’altra banda, la resta, 46 projectes en total, han repercutit directament a la comunitat professional amb retorns interns.