Nous murals al parc de patinatge de la Marina

Per delimitar visualment la zona patinable del Parc Esportiu Urbà inaugurat l'any passat a la plaça del Moviment Obrer, s'hi ha dut a terme una intervenció artística amb imatges vinculades a la memòria històrica dels barris de la Marina i les lluites que donen nom a la plaça. Després del treball comunitari i la recerca històrica duta a terme des del centre d'art urbà B-Murals, l'artista barcelonina Andrea Michaelsson (B-Toy) hi ha pintat els diversos murals durant els darrers dies.

11/11/2020 19:22 h

Mupert

Al setembre, B-Murals va començar a treballar sobre el barri de la Marina fent diverses entrevistes en profunditat amb agents clau del teixit veïnal i sindical, i va contactar amb persones que ja s’havien implicat en el procés participatiu per donar forma a l’skate park (veïns i veïnes, responsables d’equipaments propers, educadors…).

També va explicar el projecte dels murals als mateixos usuaris i usuàries actuals. A més de copsar els seus usos i preferències, l’objectiu era formar un grup que participés directament a la intervenció artística. Van localitzar les persones disposades a fer-ho, però la situació sanitària causada per la covid-19 ho ha impedit i l’artista Andrea B-Toy s’ha fet càrrec directament de pintar els murals entre el 26 d’octubre i el 12 de novembre. Tant la fase d’investigació com la de producció s’han fet observant totes les mesures de prevenció indicades per les autoritats sanitàries.

La recerca prèvia es va cloure amb una sessió presencial de discussió de les conclusions. Hi van participar usuaris i usuàries del Parc Esportiu Urbà, les persones prèviament entrevistades i representants del Districte i de l’Espai Jove La Bàscula, equipament de referència al barri on tot just s’ha dut a terme una intervenció artística similar en una de les façanes laterals. En aquesta sessió es van establir les línies mestres de l’actuació a l’skate park.

En un mur exterior de 30 metres de llarg, B-Toy ha reproduït una manifestació amb la paraula “TREBALL”, que en altres murs es completa amb “TREBALL DIGNE”. Sobre onze murs més petits situats al llarg de tot el Parc Esportiu Urbà, ha pintat diversos elements que recorden el passat industrial i obrer de la Marina, com ara el mític Seat 600 que allà es fabricava. Andrea Michaelsson “B-Toy” és també una històrica de l’art urbà de Barcelona: va ser pionera en l’ús de les plantilles multicapa en emergir com una de les poques dones que donaven color a un art, l’stencil, que sempre ha tingut una presència destacada a la ciutat. Potser per això ha mantingut sempre la temàtica política i feminista a la seva obra.

B-Murals és un centre especialitzat en art urbà amb seu a la Nau Bostik de Sant Andreu. Combina el suport a la creació, a través de l’impuls d’intervencions murals, residències i exposicions, amb el treball comunitari, educatiu, de reflexió i difusió d’aquesta disciplina. El projecte està impulsat per Difusor, una entitat que treballa des de fa més d’una dècada en la promoció de l’acció artística a l’entorn urbà.