S’obre la convocatòria 2021 del premi Collide International

El premi internacional de residència artística Collide, organitzat pel programa Arts at CERN del Laboratori Europeu de Física de Partícules (el CERN de Ginebra), en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Cultura de Barcelona, ha obert avui la seva convocatòria 2021. La celebració de les tres edicions del premi Collide a Barcelona forma part del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 que, amb una visió transversal del món científic, promou també les interseccions entre art, ciència i tecnologia. Aquest premi convida artistes d’arreu del món a presentar propostes per optar a una residència de tres mesos combinada al CERN i a l’Hangar de Barcelona, per tal de dur a terme un treball de recerca i exploració artística.

07/10/2021 12:11 h

Octavi Planells

Els i les artistes amb interès en el diàleg entre l’art i la ciència poden presentar la seva candidatura fins al pròxim 22 de novembre. La sol·licitud ha d’incloure una proposta del projecte que desenvoluparan durant la residència, en la qual treballaran colze a colze amb professionals de la física de partícules, l’enginyeria o les tecnologies de la informació, i personal de laboratori.

L’artista o col·lectiu artístic seleccionat rebrà una beca de residència de tres mesos totalment finançada per passar dos mesos al CERN, a Ginebra, i un altre a Barcelona, on podrà ampliar la seva recerca i contactar amb els laboratoris científics de la ciutat, alhora que gaudirà de l’estada a Hangar, Centre de Producció i Recerca d’Arts Visuals de Barcelona.

El programa Arts at CERN se centra en les interaccions entre l’art, la ciència i l’enginyeria al voltant de l’extensa cultura que proporciona el laboratori mitjançant programes de residència, encàrrecs artístics i exposicions. El programa de residència Collide es va crear el 2012 per fomentar xarxes amb organitzacions internacionals que establissin noves connexions entre l’art i la ciència bàsica arreu del món.

 

Sessió informativa

Arran de la gran resposta de l’any passat, el Collide Info Day, que se celebrarà el pròxim 4 de novembre, oferirà a les persones sol·licitants l’oportunitat de rebre més informació sobre el premi de residència i de plantejar preguntes a l’equip científic i de comissariat del Collide, així com a les guanyadores de la darrera edició del premi, Black Quantum Futurism, col·lectiu format per dues artistes amb seu a Filadèlfia (EUA).

 

Deu anys de Collide

La directora de Relacions Internacionals del CERN, Charlotte Lindberg Warakaulle remarca el fet que “el 2021, Arts at CERN celebra el seu desè aniversari. El programa ha tingut molt d’èxit i ha posat de manifest els estrets lligams que uneixen l’art i la ciència. El Collide és una oportunitat per promoure la importància de la ciència bàsica gràcies a artistes que ofereixen unes perspectives noves sobre la feina que es fa aquí al CERN”.

Per la seva banda, la responsable d’Art del CERN Mónica Bello, afirma que “des del 2012, el Collide ha conjugat art i ciència al CERN de maneres excepcionals. Després d’aquesta època tan excepcional per a tothom, estic molt contenta de poder tornar a convidar artistes al laboratori i de rebre propostes artístiques ambicioses inspirades en la física i la ciència bàsica”.

En la mateixa línia s’expressa el tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, que considera que “l’èxit de les dues edicions anteriors del Premi de Residència Collide i la seva renovació per aquest tercer any són una mostra de la vitalitat de l’àmbit de l’art i la ciència a tot el món i també a Barcelona. Projectes com el Collide contribueixen al creixement i la consolidació del prolífic ecosistema artístic que es dona en la intersecció amb la ciència i la tecnologia, a escala internacional”.

Etiquetes associades a la notícia