Solucions innovadores per a la gent gran en situació de dependència

El laboratori d’innovació urbana i.lab posa en marxa un repte tecnològic nou per a la comunitat emprenedora per millorar l’atenció i la qualitat de vida de la gent gran en situació de dependència. El projecte s’emmarca en la iniciativa de les superilles socials, unitats territorials que tenen en compte les necessitats assistencials i residencials de les persones amb dependència.

05/06/2019 14:58 h

Ajuntament de Barcelona

A Barcelona viuen gairebé 350.000 persones de més de 65 anys, i es preveu que aquesta xifra arribarà a 420.000 persones l’any 2038, el 25,5% de la població barcelonina actual. L’increment de la demanda de serveis socials de la gent gran fa necessari trobar solucions innovadores i models complementaris o alternatius que s’adaptin millor a l’envelliment de la població.

Això és el que proposa l’i.lab, el laboratori d’innovació urbana, social i sostenible que planteja periòdicament propostes noves per cercar solucions als reptes de la ciutat a través de la tecnologia, i que en aquesta ocasió se centra en l’envelliment de la població. Amb la pregunta “Com podem atendre de manera efectiva la gent gran en situació de dependència en el marc de les superilles socials?”, el laboratori convida la comunitat emprenedora i organitzacions innovadores a presentar propostes en aquest repte tecnològic.

Dates clau de la convocatòria:

  • Termini per presentar-hi les propostes: 26 de setembre de 2019
  • Anunci dels cinc projectes finalistes: 15 d’octubre de 2019
  • Anunci del projecte guanyador: novembre del 2019, en el marc de l’Smart City Expo World Congress de Barcelona

Segons els requisits que es recullen a les bases de la convocatòria, els col·lectius participants han de disposar de projectes testats o metodologies provades que generin cohesió social (per exemple, que estimulin l’activació de la comunitat per donar suport a la gent gran) i han de proposar solucions tecnològiques o de robòtica que permetin fer més efectiva la detecció de les necessitats de la gent gran i la provisió de serveis i reduir-ne els temps de resposta.

El projecte guanyador rebrà una dotació de 20.000 euros per poder implementar la solució proposada a través d’un pla pilot.

Consulteu aquí tota la informació sobre el repte.


Més informació sobre els serveis socials per a la gent gran a Barcelona

Quins serveis municipals hi ha per a la gent gran?
Els serveis socials municipals posen a disposició de la ciutadania recursos per atendre i millorar la qualitat de vida de la gent gran, com centres de serveis socials, atenció domiciliària, teleassistència, centres de dia, centres residencials i molts més. Consulteu tots els serveis municipals per a la gent gran aquí.

Com es pot impulsar l’envelliment actiu?
Casals i espais per a la gent gran, centres cívics, horts urbans, viatges en grup… Hi ha moltes activitats per impulsar l’envelliment actiu. Trobareu més informació sobre activitats i serveis per a la gent gran aquí.

Com podeu sol·licitar el servei d’atenció domiciliària per a la gent gran?
Els equips professionals dels centres municipals de serveis socials valoren cada cas i determinen, si escau, quin tipus de servei es pot oferir. Accediu al tràmit per sol·licitar el servei d’atenció domiciliària aquí.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades