Suport a l’‘Open Arms’ perquè torni a salvar vides al Mediterrani

Es compleix el tercer dia de bloqueig del vaixell de l’organització Proactiva Open Arms al port de Barcelona per ordre del Govern de l’Estat, que li impedeix salpar en missió de rescat a la Mediterrània. Des del consistori s’ha refermat el compromís amb la tasca humanitària de l’ONG, amb la qual s’ha signat un nou conveni de col·laboració de prop de mig milió d’euros.

17/01/2019 18:19 h

Ajuntament de Barcelona

L’acord es pren per denunciar la situació de vulneració dels drets humans que es viu al mar Mediterrani i donar suport al desenvolupament del projecte de la fundació Proactiva Open Arms per protegir les persones migrants en risc de naufragi i del consegüent perill imminent de mort a les zones SAR (de recerca i rescat) al Mediterrani central, amb caràcter d’emergència humanitària.

El conveni, que renova l’acordat ara fa un any, estarà vigent fins al gener del 2020, amb un valor de 497.020 euros, que serviran per finançar el 35,4% del projecte de l’ONG. Amb aquesta aportació, la ciutat de Barcelona es reafirma com a ciutat refugi després que, des de l’estiu, la presència d’ONG al Mediterrani central hagi estat nul·la a causa del tancament dels ports d’Itàlia i de Malta i la criminalització i el bloqueig de les embarcacions de les ONG humanitàries de rescat.

Tant l’Ajuntament de Barcelona com Proactiva Open Arms coincideixen a valorar que la situació de crisi i l’apagada humanitària davant les costes de Líbia requereix una actuació d’emergència amb el suport del màxim nombre d’institucions públiques, especialment de les ciutats europees, com es fa amb aquest conveni entre el consistori i l’ONG.

Bloqueig de l’Open Arms al port de Barcelona

Ja fa tres dies que el vaixell Open Arms hauria d’haver sortit del port de Barcelona en direcció a la zona SAR de Líbia per continuar amb la tasca humanitària d’observació i de rescat. No obstant això, la Capitania Marítima, que depèn del Ministeri de Foment de l’Estat espanyol, va denegar el permís a l’embarcació per un suposat incompliment de la normativa marítima.

La sortida ha estat denegada fins que no es garanteixi que existeix un acord amb les autoritats de la zona SAR del Mediterrani per al desembarcament de persones auxiliades al mar, un fet poc probable atès el tancament dels ports de d’Itàlia i de Malta.

Carta al ministre Ábalos

Per exigir el desbloqueig del vaixell Open Arms, l’alcaldessa, Ada Colau, ha enviat una carta al ministre de Foment, José Luis Ábalos, en què es mostra preocupada perquè, mitjançant arguments administratius, el Govern espanyol desprotegeix les persones migrants que emprenen un viatge molt perillós pel Mediterrani fugint de l’horror.

Així mateix, insta el Ministeri a posar en marxa les actuacions necessàries per resoldre al més aviat possible les traves administratives que impedeixen sortir al vaixell del port de Barcelona.

Un projecte que salva vides

El projecte de Proactiva Open Arms “Protecció per presència, rescat humanitari i comunicació d’emergència a la Mediterrània” s’articula en tres eixos de treball:

  • Protecció per presència. Ser presents a la zona SAR i ser visibles com a element de dissuasió davant de possibles violacions dels drets humans i com a garantia de protecció per a les persones.
  •  Protecció per acció. Rescatar persones en perill de mort en aigües del SAR i oferir un desembarcament amb garanties de seguretat.
  • Comunicació d’emergència. Visibilitzar i denunciar la situació actual de desprotecció dels drets de les persones migrants en trànsit pel Mediterrani i les fronteres.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades