La història oculta del Castell de Montjuïc

Durant els treballs de restauració dels calabossos del Castell de Montjuïc per obrir-los al públic, es van trobar uns grafits de presos fets entre finals del segle XIX i l'any 1941. Són grafits que inclouen dibuixos de tot tipus i de temes diversos: relats autobiogràfics, proclames polítiques, calendaris i, fins i tot, operacions matemàtiques que expliquen una vessant inèdita de la història del recinte i que es podran visitar a partir del 15 de març.

27/02/2018 20:05 h

Redacció

Destaca el gran nombre de grafits trobats, més de cinc-cents en un mateix espai, que aporten informació del perfil, la situació o la procedència de les persones que van estar preses als calabossos. Hi ha escrits en català, castellà, italià, francès o anglès, i fins i tot en llatí o sànscrit, a més de dibuixos eròtics, de motius militars o d’animals, o simbologia d’ideologia diversa, com ara creus gammades a proclames anarquistes.

Aquesta troballa ofereix un nou al·licient per visitar el castell tant als turistes com a la ciutadania. Només el 2017, el castell va rebre 736.000 visites.

Millores en l’accessibilitat del castell

Per adequar l’ús de l’espai a les necessitats museístiques, s’hi han fet una sèrie de millores, com ara una nova entrada, un espai de venda de tiquets i una zona d’acollida, situades a l’antic lloc de guàrdia, just a sota del baluard de Sant Carles.

Aquesta actuació permet millorar-hi l’accessibilitat, en especial per a les persones amb mobilitat reduïda, amb la instal·lació d’un ascensor, i també ordenar l’entrada dels visitants al recinte, que abans s’havia de fer per les rampes d’accés de vehicles.

També s’han habilitat dues aules taller a les sales del pati d’armes, lavabos nous i un cafè restaurant, que entrarà en funcionament després de l’estiu.

Des del 2013 s’han invertit prop de 13 milions d’euros en la rehabilitació del castell, i d’aquesta quantitat, 1,2 milions corresponen a actuacions que s’aplicaran durant el 2018 i a principis del 2019 per millorar-ne el sistema de seguretat, la climatització o la senyalització.

 

Més informació

Etiquetes associades a la notícia