Aprovat un pressupost per al 2023 de rècord: 3.595 milions d’euros

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat el pressupost municipal per al 2023 amb els vots favorables del Govern i l’abstenció pactada d’ERC. Els comptes municipals per al proper exercici creixen un 5,6% i arriben als 3.595,9 milions d’euros, una xifra mai assolida anteriorment. Les inversions, amb prop de 900 milions d’euros, giren entorn de quatre grans eixos: atendre les necessitats bàsiques de la ciutadania, fer front a l’emergència social provocada per la situació d’inestabilitat actual, afrontar la recuperació econòmica i seguir amb la transformació de la ciutat i dels barris.

23/12/2022 13:06 h

Ajuntament de Barcelona

L’acord assolit amb ERC aquesta setmana ha permès superar el debat i la votació al Plenari i garantir l’aprovació dels comptes per al proper exercici. El pacte inclou la incorporació d’un pla de xoc econòmic i social de 100 milions d’euros per pal·liar els efectes de la inflació en l’economia de les famílies, dels autònoms i de les pimes.

En total, es disposarà de 189,6 milions d’euros més que en l’exercici actual, destinats al reforç de les polítiques socials, a la culminació dels projectes de transformació urbana plantejats durant el mandat actual i a mesures de reactivació econòmica.

Més ingressos

El creixement dels ingressos es fonamenta en les aportacions extraordinàries de l’Estat, amb la participació en els ingressos de l’Estat (PIE), i en la recaptació del recàrrec i de l’impost d’estades en establiments turístics (IEET), que creix al ritme de la recuperació del sector a la ciutat.

Es manté la congelació de tots els impostos municipals i s’estableix una nova bonificació en la taxa d’ocupació de l’espai públic per als vehicles que tinguin l’etiqueta Eco.

També es mantindran els imports vigents de les taxes, incloent-hi la bonificació del 75% de la taxa de terrasses. Com a novetat, s’oferirà als contribuents que tinguin més de dos rebuts municipals una tarifa plana que permeti fraccionar el pagament en una quota fixa mensual.

Despesa social

La despesa corrent destinada a cobrir l’activitat i els serveis públics arriba a 2.235 milions d’euros. La principal partida és per a les polítiques de serveis socials i promoció social, amb uns 408 milions d’euros. La prioritat municipal continua sent l’atenció dels col·lectius més vulnerables i afectats per la situació inflacionària actual.

Millora de l’espai públic i la seguretat

Els serveis i la millora de l’espai públic —que inclou la recollida de residus, la neteja i el clavegueram— reben una dotació de 403 milions d’euros.

A la seguretat i la mobilitat ciutadana s’hi destinen 370 milions d’euros, que permetran el desplegament de fins a 1.000 noves places de la Guàrdia Urbana. Això situarà la plantilla del cos en 3.500 agents desplegats a la ciutat, la xifra més alta de la història.

Els processos iniciats durant el mandat han permès la incorporació d’un 40% de dones en les noves promocions.

Recuperació econòmica

També es prioritza l’impuls de la recuperació econòmica. El paquet de 106 milions d’euros es destinarà a polítiques de promoció, reforç i diversificació dels sectors productius de la ciutat.

S’inclou un paquet de 22 milions d’euros per a ajuts directes a autònoms, pimes i persones aturades per fer front a la situació econòmica provocada per la inestabilitat i l’augment dels preus de consum i de l’energia.

Més inversió per culminar la transformació urbana

Es destinaran 884,1 milions d’euros (que inclouen els 124,6 milions que executaran BSM i l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona) a potenciar la construcció d’habitatge públic i culminar els projectes de transformació urbana a tots els barris de la ciutat.

S’invertiran 338,1 milions en les grans obres ja iniciades com la Meridiana, les Glòries, la connexió del tramvia, la transformació de la via Laietana i la Rambla, els eixos verds de l’Eixample i el nou Port Olímpic. A aquests projectes s’hi afegeixen el túnel de la Rovira i els estudis per continuar la cobertura de la ronda de Dalt.

Les inversions arribaran a tots els barris a través de projectes com els pressupostos participatius (17,4 milions d’euros) o el Pla de barris (23,4 milions d’euros), i d’actuacions molt demandades com el pont de Santander, els interiors de Canyelles, la transformació de Pi i Margall i la reurbanització de l’avinguda de Madrid, a les Corts.

Entre les inversions també destaquen la millora de mercats com el de l’Abaceria o el d’Horta; d’equipaments culturals com la Fabra i Coats i la Biblioteca de Sarrià; la reconversió de l’antic Cinema Pere IV per ubicar-hi la Biblioteca Ramon d’Alòs-Moner, i l’ampliació del CAP a Sant Martí.

També s’ha previst un fons extraordinari d’uns 50 milions d’euros per dotar de més inversions el conjunt de districtes de la ciutat.

Estabilitat i solvència financera

El pressupost garanteix la solvència financera municipal. Preveu un estalvi brut equivalent al 17% dels ingressos corrents, un nivell d’endeutament al voltant del 30% i la mitjana de pagament a proveïdors, que se situa en 18,8 dies, molt per sota dels límits fixats.

Més informació

Notícies relacionades