Coneix el nou projecte de la Fabrica de Creació i el Centre d’Art Contemporani de Barcelona al Recinte Fabra i Coats

El projecte compta amb tres grans objectius. Primer, definir, desenvolupar i assegurar un programa estable d’exposicions, activitats i publicacions de qualitat de les arts Segon, unir les estratègies de la Fàbrica de Creació i el Centre d’Art. I tercer, impulsar i articular l’accés i la transmissió de coneixements compartits des d’una visió oberta a la participació de la comunitat educativa i social.

19/07/2019 13:29 h

Josep Brosa Vicente

Fabra i Coats – Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona inicien a partir d’ara una nova etapa. Tots dos espais es fusionen per integrar en una mateixa plataforma totes les potes del procés creatiu (recerca, creació, producció, exhibició i circulació) així com els diferents agents culturals que l’integren: artistes, comissaris, investigadors, etc. La nova FiC sorgeix del projecte presentat per Joana Hurtado, escollida en convocatòria pública com a nova directora de l’equipament, i que us adjuntem en la seva totalitat.

El projecte de la Joana Hurtado com a nova directora compta amb tres grans objectius. Primer, definir, desenvolupar i assegurar un programa estable d’exposicions, activitats i publicacions de qualitat de les arts en les seves manifestacions i amb un enfocament crític i plural. Segon, unir les estratègies de la Fàbrica de Creació i el Centre d’Art. I tercer, impulsar i articular l’accés i la transmissió de coneixements compartits des d’una visió oberta a la participació de la comunitat educativa i social.

Quant al projecte expositiu, la programació anual inicial estarà integrada per un mínim de sis exposicions, assegurant dues d’agents locals (una de creació artística i una de comissariat) i coproduccions. A més, es crearà una xarxa de cooperació amb institucions i associacions, i es buscaran col·laboracions per internacionalitzar cada any almenys una de les exposicions d’agents culturals locals. Una altra de les novetats serà la reforma de les convocatòries per a residents: l’ús dels espais serà totalment gratuït, hi haurà residències becades i es trauran convocatòries internacionals. Tanmateix, els residents que vinguin de fora podran allotjar-se als nous pisos que s’estan construint a Can Fabra.

Pel que fa a la programació i producció de concerts i esdeveniments a la planta baixa de la Fàbrica, s’incrementaran la producció pròpia i les col·laboracions. El centre, a més, crearà un nou programa educatiu en el qual, a més dels agents artístics, involucrarà al teixit social a través del programa de mediació ja existent, amb l’objectiu d’esdevenir un espai d’innovació cultural i social que fomenti el debat crític, l’intercanvi, l’experimentació i la participació ciutadana. També es consolidarà el model de governança participatiu que es va iniciar fa un parell d’anys amb el Consell de la FiC, on es convidarà persones o col·lectius externs.

El desplegament del nou projecte s’iniciarà a principis del 2020, després de nou mesos de gestació. Teniu tots els detalls al document adjunt.