Acompanyament emocional a l’adolescència a Ciutat Vella i Horta-Guinardó

A Ciutat Vella i Horta-Guinardó han obert dos espais amb serveis preventius d’acompanyament i escolta confidencial a adolescents en moments de desorientació, de dubte o d’angoixa. S’espera que d’aquí al 2020 n’obrin dos més, perquè el servei d’acompanyament al creixement dels joves d’entre 12 i 20 anys arribi als deu districtes de la ciutat.

19/06/2018 12:53 h

Ajuntament de Barcelona

El malestar en l’entorn familiar (36%), el malestar emocional inespecífic (20%), les dificultats de relació (12%), la desorientació vital (9%) i les dificultats en les relacions de parella (9%) han estat els temes més consultats pels adolescents en els punts de servei d’atenció “Aquí t’escoltem!” (ATE) de la ciutat durant el 2017.

Aquests espais han acompanyat gairebé 240 adolescents de 12 a 20 anys, en més de 900 assessoraments individualitzats. La majoria de persones ateses han estat noies (72%), amb una mitjana d’edat de 16 anys.

A banda de l’escolta individual i del suport en moments de vulnerabilitat, els ATE ofereixen activitats grupals per millorar les competències personals i les habilitats socials concebudes a partir de propostes dels mateixos joves, com tallers de sexualitat i d’afectivitat, activitats de gestió emocional o accions per fomentar l’autoestima i l’apoderament. Més de 5.300 adolescents (61,3% noies i 38,7% nois) d’una mitjana de 15 anys han participat en aquests tallers i activitats al llarg del 2017.

Pràcticament la meitat de les usuàries i usuaris han accedit al servei d’atenció individual dels ATE directament (48%). La resta ho ha fet a partir de derivacions de professionals de la salut, dels serveis socials o dels centres educatius (35%), i un 17% s’hi ha adreçat per mitjà de la família.

Finalment, el servei d’atenció “Aquí t’escoltem!” es complementa amb el Centre per a Famílies amb Adolescents, situat al Centre Cívic La Sedeta (Gràcia), que durant el 2017 ha facilitat formació i acompanyament individualitzat a més de sis-cents pares i tutors d’adolescents de la ciutat.

Adreça dels vuit espais “Aquí t’escoltem!” de la ciutat:

— Nou ATE Ciutat Vella: Centre d’Informació i Assessorament Juvenil (CIAJ), c. Sant Oleguer, 6.
— Nou ATE Horta-Guinardó: Espai Jove Boca Nord, c. Agudells, 37-45.
— ATE Sant Andreu: Espai Jove Garcilaso, c. Garcilaso, 103.
— ATE Nou Barris: Espai Jove Les Basses, c. Teide, 20.
— ATE Gràcia: Espai Jove La Fontana, c. Gran de Gràcia, 190-192.
— ATE Les Corts:

— ATE Sarrià – Sant Gervasi: Espai Jove Casa Sagnier, c. Brusi, 51-61.
— ATE Sant Martí: Centre Cívic Can Felipa, c. Pallars, 277.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades