A causa d'una incidència tècnica és possible que en alguns serveis es produeixin talls puntuals.

Disculpeu les molèsties que aquesta incidència us pugui ocasionar.

Novetats per al curs 2020-2021: quatre instituts escola i un institut nous

Davant la demanda creixent de les famílies per escolaritzar els fills i filles en centres d’ensenyament públic, s’incrementa l’oferta de places per al curs vinent amb la creació de quatre instituts escola, una fórmula que potencia la continuïtat pedagògica entre primària i secundària. També es crea el nou Institut Vapor del Fil, a Sant Andreu, i es continua aplicant el Pla contra la segregació escolar per distribuir l’alumnat de manera equilibrada.

14/02/2020 17:17 h

Regina Navarro

El nombre de famílies que escolaritzen els infants de P3 a la xarxa pública s’ha anat incrementant en els últims anys. Davant d’aquesta tendència, durant els darrers cursos s’ha incrementat el nombre de places a les escoles de titularitat pública, i el curs vinent hi haurà 14.125 places de P3: 6.725 seran públiques i 7.400 seran concertades.

Quatre instituts escola nous

L’oferta de places públiques creix amb la creació de quatre instituts escola nous. A més de l’Institut Escola de l’Eixample, a l’equipament del Col·legi Immaculada Concepció, també es creen els instituts escola Rec Comtal, a Sant Andreu, Coves d’en Cimany, a Horta-Guinardó, i Plaça de Comas, a les Corts.

Aquests centres, a més d’incrementar l’oferta pública, faciliten la continuïtat pedagògica en el pas de primària a secundària i ofereixen a l’alumnat una educació de més qualitat. Amb la creació d’aquests quatre instituts escola, ja són deu els centres que aposten per aquest model educatiu.

També es crearan nous grups a l’Escola Francesc Macià (Sants-Montjuïc), a l’Escola L’Estel (Sant Andreu) i a l’Escola Pau Casals (Gràcia). Els grups addicionals es creen a les zones on calen més places públiques per cobrir la demanda.

Quant a l’educació secundària obligatòria, el curs vinent s’oferiran 14.970 places, 5.940 en centres públics i 9.030 en centres concertats, sobretot de continuïtat de l’alumnat. Gràcies a la creació dels nous instituts escola i de l’Institut Vapor del Fil, a Sant Andreu, el curs vinent hi haurà catorze grups més a primer d’ESO.

Lluita contra la segregació

Amb l’aplicació del Pla contra la segregació escolar s’ha millorat la detecció dels alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu i s’ha treballat per garantir la igualtat d’oportunitats educatives a tots els infants, per exemple, amb la gratuïtat del servei de menjador, les activitats extraescolars i les activitats d’estiu.

El curs vinent, a més, es reservaran places a 24 escoles i 2 instituts per poder redistribuir l’alumnat que arriba durant l’estiu i per a la matrícula viva durant el curs. Això permetrà frenar la segregació escolar que pateixen alguns centres que absorbeixen gran part de l’alumnat que arriba fora del període de preinscripció.

Calendari de preinscripció i matriculació

 • Jornades per a famílies. Abans del període de preinscripció, entre el febrer i el març, els centres organitzen trobades, visites i jornades de portes obertes perquè les famílies en puguin conèixer el funcionament, els serveis que ofereixen i el projecte de centre o el caràcter de cada un.
 • Preinscripció. És el tràmit que cal fer per ser admès per primera vegada en un centre sostingut amb fons públics, i també quan es vol canviar de centre.
  • Del 23 de març a l’1 d’abril de 2020. Educació infantil, primària i secundària obligatòria.
  • Primera quinzena de maig del 2020. Batxillerat i cicles de grau mitjà de formació professional i d’arts plàstiques i disseny.
  • Segona quinzena de maig del 2020. Cicles de grau superior de formació professional i d’arts plàstiques i disseny.
 • Matriculació
  • Del 16 al 22 de juny de 2020. Educació infantil, primària i primer curs d’educació secundària obligatòria.
  • Del 29 de juny al 3 de juliol. Segon curs d’educació secundària obligatòria.

Trobareu tota la informació sobre el curs 2020-2021 al web del Consorci d’Educació de Barcelona.

Etiquetes associades a la notícia